ΕΕΤΤ, Μητρώο 11 και παραβιάσεις απορρήτου

O 21oς αιώνας θα μείνει ιστορικά σαν την νέα εποχή της επιτήρησης και του ελέγχου των μαζών, σε κάθε τομέα· από τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, μέχρι την κατανάλωση. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα παιδιά που θα γεννηθούν από εδώ και πέρα, μα και όσα ήδη βρίσκονται στις ηλικίες των 4 με 5 χρόνων, δεν θα έχουν σαφή την έννοια της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, με μια καθοδηγούμενη «κουλτούρα» δοσμένη στην απόλαυση της αίσθησης και στην απαλοιφή των ευθυνών, μέσα σε έναν καταναλωτισμό από gadgets και μηχανές που θα δουλεύουν για εμάς, επιτηρώντας μας στην ουσία, να είμαστε «καλοί πολίτες». Δεν είναι ανάγκη να πάμε μακρυά, δείτε όσα αρχίζουν με την λέξη «smart» (smart-phones, smart-tv κλπ).

Μια μεγάλη πλειοψηφία εξυμνεί την τεχνολογία, προσδιορίζοντάς της εμμέσως πλην σαφώς ακόμα και θεϊκές ιδιότητες. Αυτό όμως είναι απολύτως εσφαλμένο, καθώς η τεχνολογία που δίδεται στις μάζες είναι πεπαλαιωμένη για αυτούς που την δημιουργούν και δεν θα δινόταν αν δεν αποτελούσε ένα ακόμα ισχυρό μέσον για τον έλεγχο των πληθυσμών.
Στις μέρες μας χρειάστηκε ένας Snowden για να μάθουμε πως η επιτήρηση και ο έλεγχος είναι εδώ και δεν αποτελούν προϊόντα επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια και αυτό έχει ήδη αρχίσει να ξεχνιέται, με τον ίδιον ακριβώς τρόπο που ξεχάστηκε ο προκάτοχος και η βάση όλου αυτού, το Echelon, κάποιες δεκαετίες πριν.
Σε αυτό θα βοηθήσουν οι διαφημίσεις και η συνεχής παρότρυνση για γκάτζετς και απόκτηση προϊόντων που θα κάνουν «θαύματα» και θα συμβάλλουν στο να γινόμαστε πιο τεμπέληδες σε σώμα και νου και όλο πιο εξαρτημένοι από τις πολυεθνικές. Συσκευές, λογισμικά, χάπια, τροφές για την «ευκολία» μας και που αποδεδειγμένα πλέον όλο και πιο εύκολα υποκύπτουμε σε αυτά. Από δίπλα ο καταιγισμός του life-styling που θα σε θεωρεί υποδεέστερο αν δεν ακολουθείς την τελευταία λέξη της μόδας σε κάθε τομέα, δημιουργώντας ψυχαναγκαστικές εξαρτήσεις και διαταραγμένες σκέψεις.

Προσωπικά δεδομένα; Ποια προσωπικά δεδομένα; Σεβασμός; Τι είναι τούτο πάλι;

Είδαμε πριν από λίγες ημέρες (τρέχουσα ημερομηνία 08/02/2016) πως η Cosmote άρχισε να στέλνει ειδοποιήσεις στους πελάτες της για «αμοιβαία επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων», δίνοντας περιθώριο ενός μηνός σε όποιον έχει αντίρρηση στην κοινή χρήση των προσωπικών του δεδομένων (δείτε αναλυτικότερα, όλες τις σχετικές διατάξεις του νόμου: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ).

Και τι νοείται ως «προσωπικά δεδομένα»;

Φοβάμαι, πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουν οι περισσότεροι/ες. Αυτό εδώ, θα σας κατατοπίσει απόλυτα και ελπίζω να σας θορυβήσει: [Μα πώς ξέρουν τα στοιχεία μου; Εγώ δεν τους τα έδωσα ποτέ! Μα και αυτό: Έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών; Πέφτουμε από τα σύννεφα].

Πήρα λοιπόν στο 13888 (το οποίο είναι χωρίς χρέωση αν πάρετε από σταθερό ΟΤΕ), στο τηλέφωνο επικοινωνίας δηλαδή που αναγραφόταν στο μήνυμα της Cosmote, ώστε να ζητήσω αυτό που δικαιούμαι βάσει νόμου· να μην μοιράζονται τα προσωπικά μου δεδομένα.
Οφείλω να παραδεχτώ πως η εξυπηρέτηση ήταν υποδειγματική. Πέρα από την ευγένεια και την άμεση αποδοχή του αιτήματός μου (συγκεκριμένα ο υπάλληλος μου είπε «αν μου δώσετε μισό λεπτό, θα ενεργοποιηθεί την ίδια κιόλας στιγμή το αίτημά σας»), ήταν και εξυπηρετικότατος στο να μου εξηγήσει τα δικαιώματά μου.

Όταν λοιπόν ενεργοποιήθηκε το αίτημά μου, ζήτησα να ενεργοποιηθεί και το Μητρώο 11. Για όσους δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό, να κάνουμε μία παρένθεση και να θυμίσουμε ότι το Μητρώο του άρθρου 11 Ν. 3471/2006 περιέχει τις ενεργές τηλεφωνικές συνδέσεις των συνδρομητών του κάθε παρόχου, τηλεφωνίας και ιντερνέτ, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις για διαφημιστικούς σκοπούς:

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3471/2006 κάθε πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών οφείλει να τηρεί έναν ειδικό κατάλογο (εφ΄ εξής Μητρώο) με στοιχεία των συνδρομητών του, οι οποίοι έχουν ζητήσει να μην δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση για σκοπούς απ’ ευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς. Αυτό προβλέπεται γιατί πλέον (από τον Σεπτέμβριο του έτους 2011) η εμπορική προώθηση μέσω κλήσεων με ανθρώπινη παρέμβαση επιτρέπεται και χωρίς την πρότερη συγκατάθεση του συνδρομητή.

Το Μητρώο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου (νομικού ή φυσικού προσώπου) που προβαίνει σε διαφήμιση (διαφημιστής ή διαφημιζόμενος) και ο οποίος έχει ο ίδιος την υποχρέωση να το αναζητήσει και να το λάβει υπ’ όψη του κατά την διενέργεια οποιασδήποτε διαφημιστικής του ενέργειας μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτό σημαίνει πως αφού αυθαίρετα, μα με νομική κάλυψη, οι εταιρείες αυτές έχουν εκμεταλλευτεί τα προσωπικά σας στοιχεία, μπορείτε να τα ανακαλέσετε.
Οι συνδρομητές που επιθυμούν μέρος ή το σύνολο των συνδέσεών τους να ενταχθεί ή να διαγραφεί από το Μητρώο, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων τους ή με τηλεφωνική κλήση στα ανάλογα νούμερα της κάθε εταιρείας (δείτε περισσότερα, για το Μητρώο 11, για τα δικαιώματά σας, και όχι μόνο, εδώ).
Από κει και πέρα, μετά την ένταξή σας δηλαδή στο Μητρώο 11, κάθε φορά που η/ο υπάλληλος κάποιας εταιρείας σηκώνει το τηλέφωνο για να σας πουλήσει κάτι, έχει ήδη δει ότι είστε ενταγμένος/η στο Μητρώο αυτό· πράγμα που σημαίνει ότι παρανομεί (η εταιρεία, όχι η/ο υπάλληλος που κάνει απλά την δουλειά του) συνεχίζοντας το έργο της, το οποίο δεν είναι άλλο από το να σας παρενοχλεί, μη σεβόμενη την ένταξή σας στο Μητρώο.

Μία επισήμανση εδώ: Η ενεργοποίηση του Μητρώου 11, στην ουσία, δεν είναι φραγή (κλήσεων) προς αυτές τις εταιρείες, μα οι εταιρείες βλέπουν πως δεν πρέπει να σε πάρουν τηλέφωνο.

Γιατί το τονίζω αυτό. Διότι, όταν ζήτησα την ενεργοποίηση, άκουσα έκπληκτη τον υπάλληλο να μου εξηγεί πως έχω ήδη ενταχθεί στο Μητρώο (η αλήθεια είναι ότι το ίδιο θυμόμουν κι εγώ) και – ως εκ τούτου – δεν θα έπρεπε να με παίρνουν τηλέφωνο οι διάφορες εταιρείες.

Χρειάζεται να σας πω ότι μόνον αυτό δεν συμβαίνει; Τηλεφωνούν διάφοροι, για διάφορους σκοπούς· από εταιρείες που προσπαθούν να προωθήσουν / μου πουλήσουν κάποιο προϊόν, μέχρι το να με πείσουν να αλλάξω πάροχο (τηλεφωνίας / internet). Είναι και εκείνες οι κατασκευαστικές που σου χαρίζουν αβέρτα σπίτια, μεζονέτες (μαλώνουν σας λέω ποια θα μου πρωτο-χαρίσει σπίτι).

Δεν καταλαβαίνουν τίποτα.. Δεν κοιτάνε ώρα, δεν γνωρίζουν καν τι θα πει ώρα κοινής ησυχίας. Δεν έχω ιδέα και αν έχουν δηλαδή το δικαίωμα να βάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται μέχρι τις 11:30 το βράδυ.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι πως ενώ έχω ενεργοποιημένο το Μητρώο του άρθρου 11, οι εταιρείες συνεχίζουν ακάθεκτες επί το έργον.

Με ενημερώνει λοιπόν ο υπάλληλος του ΟΤΕ πως με αυτό που κάνουν παρανομούν αφού, από την στιγμή που έχω ενεργοποιημένο το Μητρώο, βλέπουν πως δεν πρέπει να μου τηλεφωνήσουν και πως δύναμαι να κάνω καταγγελία στην εταιρεία.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Φωτιά και μπουρλότο σίγουρα, μα επειδή χλωμό το βλέπω αυτό, δεδομένων των συνθηκών και κινούμενοι σαν νομοταγείς πολίτες (sic), προβλέπονται τα εξής:

1. Καταγγελία στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου, στο τηλέφωνο 8011100080.
2. Μην ξεχάσετε βέβαια να έχετε σημειώσει τον αριθμό που σας κάλεσε, την εταιρεία που επικαλέστηκε ότι εκπροσωπεί και την ώρα που πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική κλήση.

Έχει παραγίνει το κακό. Παρακολούθηση από την μία, επεξεργασία και αυθαίρετη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων, παραβίαση της προσωπικής μας ζωής με τηλεφωνήματα ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας. Μεσημέρι, βράδυ, δεν έχει καμία σημασία για τις εταιρείες. Η εντολή δίνεται και η/ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένη να την σεβαστεί· να πουλήσει το προϊόν της (όποιο και αν είναι αυτό – από εμπορική προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών μέχρι κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς).
Κάποια στιγμή όμως πρέπει να μάθουν πως όταν λέμε όχι, εννοούμε ΟΧΙ. Όταν έχουμε ενεργοποιήσει το Μητρώο 11, και αυτές δεν σέβονται ούτε καν αυτό, τότε μία λύση απομένει. Καταγγελία. Η καταγγελία που είπαμε πιο πάνω, στο τηλέφωνο 8011100080, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου [ΕΕΤΤ] (αν και θα σας ζητήσουν να το αποστείλετε και γραπτώς – fax ή mail).

Αν μη τι άλλο, κάπως πρέπει να αμυνθούμε και να μας πάρουν στα σοβαρά, δεν νομίζετε;
Και στο φινάλε, εκεί που θα σπάνε τα δικά σας τα νεύρα και θα σας ενοχλούν, μη σεβόμενοι τίποτα, τους κάνετε μια καταγγελία (ένα τηλεφώνημα υπόθεση), και αφήστε τους να ψάχνονται.
Σκεφτείτε μόνον το εξής απλό: Αν αντιδρούσαμε όλοι, φανταστείτε 1 εκατομμύριο να προχωρήσουν σε καταγγελία, θα «τους έπαιρνε» να συνεχίσουν να μας γράφουν στα @ρχίδι@ τους ή θα σταματούσαν αυτήν την αυθαίρετη παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής;

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΕΕΤΤ, Μητρώο 11 και παραβιάσεις απορρήτου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s