Το γαλλικό κράτος παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε αργά εχθές το βράδυ υπέρ της δεύτερης τρίμηνης παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Το μέτρο είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι από το ISIS.

Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης ψήφισαν υπέρ της παράτασης με 212 υπέρ, 31 κατά και 3 απών, ενώ ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve είπε στην Εθνοσυνέλευση ότι η τρομοκρατική απειλή για την Γαλλία «δεν ήταν ποτέ πιο υψηλή» προσθέτοντας ότι «ο άμεσος κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί.»

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει στην αστυνομία να θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό οποιονδήποτε θεωρεί ως «απειλή για την ασφάλεια και την δημόσια τάξη» χωρίς να χρειάζεται εισαγγελική παραγγελία. Επιτρέπει επίσης στην αστυνομία να διενεργεί έρευνες οποιαδήποτε ώρα χωρίς να υπάρχει προηγούμενη έγκριση από δικαστήριο.

Από την ημέρα των επιθέσεων οι αρχές έχουν διενεργήσει περίπου 3.340 έρευνες που έχουν καταλήξει σε 340 συλλήψεις και έχουν θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό 285 άτομα. Όμως οι έρευνες αυτές έχουν επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο μάλιστα δήλωσε ότι ανησυχεί ότι έχουν διαπραχθεί «ορισμένες παραβιάσεις» από «αστυνομικούς» κατά τη διάρκεια των ερευνών, πολλές εκ των οποίων είναι αρκετά βίαιες.

Η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Issa Leghtas αναφέρει ότι η αστυνομία «χρησιμοποιεί τις νέες έκτακτες εξουσίες της με καταχρηστικό, μεροληπτικό και αδικαιολόγητο τρόπο» και ότι «αυτή η κατάχρηση έχει στιγματίσει οικογένειες και έχει αμαυρώσει υπολήψεις, αφήνοντας τους στόχους να αισθάνονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.»

Με πληροφορίες από DW

Για το Kollect: Άντα Κακλαμάνη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s