Ο Γκαλεάνο δεν καταζητείται πλέον από το Μεξικανικό κράτος

Ο Υποδιοικητής Μάρκος/Γκαλεάνο αντιμετώπιζε κατηγορίες για τρομοκρατία και παράνομη κατοχή όπλων από το 1995, ένα χρόνο αφού οι Ζαπατίστας κήρυξαν τον πόλεμο στο Μεξικό.

Ο εικονικός αρχηγός του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, υποδιοικητής Μάρκος, δεν καταζητείται πια για κανένα αδίκημα αφού ένας Μεξικανός ομοσπονδιακός δικαστής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η εντολή του 1995 για τη σύλληψή του έχει λήξει.

Ο Υποδιοικητής Μάρκος, γνωστός σήμερα ως Υποδιοικητής Γκαλεάνο, αντιμετώπιζε κατηγορίες για τρομοκρατία, ανταρσία, και κατοχή πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιούνταν από τον Μεξικανικό στρατό, μαζί με άλλα αδικήματα, αλλά η περίοδος δίωξης για αυτές τις κατηγορίες έχει πλέον παραγραφεί.

Το EZLN κήρυξε τον πόλεμο στο Μεξικό στη 1η Ιανουαρίου 1994 βγάζοντας τον κίνημα των Αυτοχθόνων της νότιας πολιτεία του Μεξικό, Τσιάπα, στα φώτα της δημοσιότητας ως παράδειγμα για τα αυτόνομα κοινωνικά κινήματα παγκοσμίως.

Για πάνω από δύο δεκαετίες αφότου ο μασκοφορεμένος στρατός των Αυτοχθόνων βγήκε από τη ζούγκλα της Λακατόνα και ανακοίνωσε την αντίστασή του στο Μεξικό και στον κόσμο, ο αγώνας των Ζαπατίστας συνεχίζει στο μονοπάτι του αυτοπροσδιορισμού και των νέων εναλλακτικών στον παγκόσμιο καπιταλισμό.

Στις 24 Μαΐου 2014, με μια δήλωση στην ιστοσελίδα του EZLN, ο ηγέτης των ανταρτών ανακοίνωσε ότι, «ο χαρακτήρας του Μάρκος, δεν είναι πλέον απαραίτητος… Ο χαρακτήρας αυτός ήταν κατασκευασμένος και τώρα οι δημιουργοί του οι Ζαπατίστας τον καταστρέφουν.»

Ο Γκαλεάνο συνέχισε λέγοντας ότι ο Μάρκος, ο χαρακτήρας, είχε ιδιοποιηθεί την προσοχή του κινήματος και ότι η κίνηση να τον «σκοτώσουν» δεν οφειλόταν σε ασθένεια, θάνατο, ή εσωτερική εκκαθάριση της οργάνωσης.

«Δηλώνω ότι αυτός που είναι γνωστός ως Αντάρτης Υποδιοικητής Μάρκος, δεν υπάρχει πια,» είπε. «Η φωνή του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης δεν θα ακούγεται πλέον με τη φωνή μου.»

Σε αντίθεση με όσα πίστευαν πολλοί αναλυτές, ο Μάρκος δεν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί της ηγεσίας του EZLN.

«Στο τέλος, εκείνοι που καταλαβαίνουν, θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει αποχώρηση κάποιου που δεν ήταν εδώ ή θάνατος κάποιου που δεν έζησε ποτέ,» είπε κλείνοντας ως «Αντάρτης Υποδιοικητής Γκαλεάνο.»

Το όνομα Γκαλεάνο είναι αναφορά στον Χοσέ Λουίς Σολίζ Λοπέζ ‘Γκαλεάνο’, ένα δάσκαλο και ηγέτη του EZLN που σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2014 από μια παραστρατιωτική οργάνωση.

Πηγή: TELESUR

Μετάφραση – επιμέλεια για το Kollect: Διαστημόγατο

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Ο Γκαλεάνο δεν καταζητείται πλέον από το Μεξικανικό κράτος

 1. Πόσο γελοίοι ειστε ρε αλλάξατε και καλά τον τίτλο ενώ ειναι ιδια η μετάφραση με το άρθρο που έβγαλε το Οmnia tv το κυκλοφορείτε μια ωρα μετά και το βάζετε ως δικό σας.
  Μ’αρεσει που το παίζετε και συνεργατικό σάιτ. Εσεις και ο Κουλογλου ρε μαλάκες που δεν τολμάτε ουτε καν να πειτε την πηγή.

  Μου αρέσει!

  1. 1. Έχει γίνει αναφορά στην πηγή και είναι αυτή που βλέπεις. Κάτω κάτω με τα κεφαλαία ροζ γράμματα, δίπλα στη λέξη ‘Πηγή’.
   2. Αν είναι όπως ισχυρίζεσαι ίδια (αυτολεξί) η μετάφραση τότε όποιος την έχει ποστάρει, την έχει πάρει από εμένα. Δεν μπαίνω στον κόπο καν για να ψάξω να βρω ποιός άλλος έχει ανεβάσει μια μετάφραση ενός άρθρου που προέρχεται από έναν ξενόγλωσσο ιστότοπο, διότι δεν με ενδιαφέρει. Ο καθένας χρησιμοποιεί ότι πηγές θέλει, με όποιο τρόπο θέλει και δεν θα βάλω μπάτσο στο κεφάλι μου. Ωραία;
   3. Ψάξε πριν μιλήσεις. Ποτέ μα ποτέ δεν κάνω λογοκλοπή και ποτέ δεν παραλείπω να αναφέρω την πηγή προέλευσης. Αντιθέτως με έχουν ξεσκίσει στη λογοκλοπή διάφορες άλλες σελίδες και σελιδούλες. Εάν μπαίνεις για πρώτη φορά εδώ και δεν ξέρεις πώς λειτουργώ, δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι κλειστά.