ΗΠΑ: Αυξάνεται η διαφορά προσδόκιμου ζωής για πλούσιους και φτωχούς

 

Σύμφωνα με έρευνες του ιδρύματος Brookings, η αύξηση στα όρια ηλικίας που παρουσιάζεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν είναι ίσα κατανεμημένη μεταξύ φτωχών και πλούσιων τμημάτων του πληθυσμού. Παρότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλούσιοι ζουν περισσότερο από τους φτωχούς, η διαφορά του προσδόκιμου ζωής μεταξύ εχόντων και μη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται ταυτόχρονα με την εισοδηματική ανισότητα. Σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των ερευνητών του ιδρύματος, η διαφορά αυτή δεν πρέπει να ξενίζει καθώς συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και το σύστημα υγείας στην Αμερική.

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και κινδυνεύουν να πεθάνουν σε σχετικά νεαρή ηλικία, περιορίζονται αισθητά στο είδος και την ποσότητα της δουλείας που μπορούν να κάνουν. Αντίθετα, οι πιο εύποροι έχουν την δυνατότητα να ζουν σε καλύτερες και ασφαλέστερες γειτονιές, να διατρέφονται πιο ισορροπημένα και υγιεινά και έχουν πρόσβαση σε καλύτερη ποιοτικά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

CbWEvZ4UYAADupg

Μέσα σε 20 χρόνια (1970-1990) η διαφορά του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των οικονομικά ασθενέστερων και του top-10 των πλουσίων έχει αυξηθεί από 3,5 σε 10 έτη για τις γυναίκες και από 5 σε 12 έτη για τους άνδρες. Οι πρόσφατες αυξήσεις των ορίων ηλικίας τείνουν να ωφελούν τις γυναίκες και τους άνδρες που διαθέτουν υψηλές ισόβιες αποδοχές ή άλλους δείκτες οικονομικού και κοινωνικού πλεονεκτήματος.

Βάσει των λεγομένων των ερευνητών του ιδρύματος Brookings, προτάσεις που θέτουν επί τάπητος ελλείψεις χρηματοδότησης στην κοινωνική ασφάλιση των ΗΠΑ θα φέρουν σε μειονεκτική θέση τους χαμηλόμισθους εργάτες με το να παρατείνουν τα εργασιακά τους χρόνια όλο και πιο κοντά στο μέγιστο προσδόκιμο ζωής, ενώ και πάλι οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι θα επωφελούνται από την μακροζωία.

Όσοι αναγνωρίζουν την ανισότητα στην διάρκεια ζωής υποστηρίζουν ότι  οι φτωχότεροι δεν πρέπει να δουλεύουν όλοι τους τη ζωή ώστε οι πλουσιότεροι να «χαίρονται» τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, απολαμβάνοντας ουσιαστικά τους καρπούς του μόχθου της εργατικής τάξης όσο εκείνοι απομυζούν το μεγαλύτερο μέρος του προσδόκιμου ζωής. Η διαφορά στους μισθούς κατά τη διάρκεια των εργασιακών ετών οδηγεί σε διαφορές στις συντάξεις και σε άλλες μορφές απόκτησης πλούτου για τη συνταξιοδότηση, υπογραμμίζεται στην έρευνα. Σύμφωνα με δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ είναι 79 έτη, 76,5 για τους άνδρες και 81 για τις γυναίκες.

Πηγή: Tele-SUR-TV

Μετάφραση-Επιμέλεια για το Kollect: Ελευθερία Στεφανάκη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s