Για τους πρόσφυγες ενδιαφέρονται οι πολίτες, όχι το κράτος

Σήμερα, 29/01/2016 είδαν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα στις οποίες παραδέχεται ότι αυτήν την στιγμή είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα μας περίπου 22.000 πρόσφυγες, και δεδομένου του προβλήματος διοχέτευσης των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης, έως το τέλος του Μαρτίου ο αριθμός των εγκλωβισμένων θα ανέλθει στις 70.000.

Ο κύριος υπουργός δεν ήταν σαφής σχετικά με τον αριθμό των χώρων φιλοξενίας προσφύγων που θα δημιουργηθούν, ήταν όμως πολύ σαφής στο ότι τα κονδύλια για την σίτιση και στέγασή τους είναι απαραίτητα. Όπως τόνισε «ελπίζουμε η ευρωπαϊκή πολιτική θα κινηθεί πιο γρήγορα. Το σχέδιο είναι ενιαίο. Αυτό σημαίνει πως με λίγα λόγια, προς το παρόν, τα κονδύλια αυτά δεν υπάρχουν.

Στις 23/9/2015 εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ποσόν 473.000.000 ευρώ για το διάστημα έως το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν διάφοροι θεσμοί που ήδη υπάρχουν στα χαρτιά (όπως η υπηρεσία Διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Ασύλου, υποδοχής και Ένταξης), αλλά προς το παρόν δεν έχουν στελεχωθεί ή υπολειτουργούν. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, εξαιτίας των απρόβλεπτων εξελίξεων στο μεταναστευτικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 146 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, είτε απ’ ευθείας στις ελληνικές Αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι:

1)Ποιος θα βοηθήσει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες έως ότου βρεθεί λύση;

2)Τα κονδύλια που ως τώρα διατέθηκαν στην Ελλάδα, ήταν αρκετά;

Το ύψος των ποσών που χάθηκαν και δεν κατέληξαν σε ουσιαστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, μας είναι άγνωστο, πάντως εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας για το θέμα. Ο αριθμός των προσφύγων που διήλθε από την Ελλάδα είναι εξάλλου εξωφρενικός, ακριβώς 856.723 άνθρωποι. Πώς τότε καλύφθηκαν οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών; Με αλληλεγγύη. Παρά την ολιγωρία της κυβέρνησης και της Ε.Ε., τις ιαχές των ακροδεξιών και την απληστία κάποιων σκατόψυχων καταστηματαρχών, ευτυχώς,  για τους πρόσφυγες ενδιαφέρονται  οι πολίτες.

Σύμφωνα με έρευνα του ¨διαΝΕΟσις»  που βρίσκεται σήμερα σε όλες τις εφημερίδες της χώρας, η οποία διενεργήθηκε από την Public Issue μέσω 21 διαφορετικών ερωτήσεων και διερεύνησε τις διαθέσεις και απόψεις των κατοίκων της χώρας για το προσφυγικό, αλλά και διασταύρωση των αποτελεσμάτων της έρευνας με καταγραμμένα στοιχεία από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, περίπου 5.000.000 συμπολίτες μας βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι με δωρεά χρημάτων, τροφίμων και ρούχων. Ορισμένοι με προσφορά εθελοντικής εργασίας. Στο συμπέρασμα της έρευνας αναφέρεται πως «ίσως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

Στην έρευνα ερευνώνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της χώρας ως προς το μεταναστευτικό και βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

1)οι πολίτες υποεκτιμούν τον αριθμό των προσφύγων που μπήκαν στην χώρα.

2) είναι απογοητευμένοι τόσο από την στάση της Ε.Ε., όσο και από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, επιδοκιμάζουν έντονα την στάση των κατοίκων των ακριτικών νησιών, όσο και των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που βοηθάνε στο πρόβλημα.

3) 84% των συμπολιτών μας εκφράζει αισθήματα συμπάθειας προς τους πρόσφυγες, 66% δηλώνει πως δεν θέλει η Ελλάδα να κλείσει τα σύνορά της και (το εκπληκτικό) 58% έχει θετική άποψη για την πολυπολιτισμική κοινωνία. 66% πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, διότι είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και φιλήσυχοι.

Υπάρχουν βέβαια και τα μελανά νούμερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα, όπως π.χ. ότι 17% του πληθυσμού πιστεύει ότι η χώρα δεν πρέπει να δεχτεί κανένα πρόσφυγα για μόνιμη εγκατάσταση στην χώρα.

Η έρευνα διερευνά επίσης την γνώση των κατοίκων για τις διάφορες πλευρές του προβλήματος. Φαίνεται πως το 30% δεν γνωρίζει τι είναι η Frontex, 39% δεν γνωρίζει τι σημαίνει η φράση Hot spot, και μόνο το 6% μάντεψε σωστά τον αριθμό των προσφύγων που εισήλθε στην χώρα το 2015.

Επομένως, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως οι όλοι εμείς οι κάτοικοι της χώρας, ακόμη και χωρίς γνώση των πραγματικών διαστάσεων του προσφυγικού, χωρίς να κατανοούμε τους ξενόγλωσσους όρους των δελτίων ειδήσεων, παρακινούμενοι απλώς και μόνο από αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, μέσα στην οικονομική κρίση που μαστίζει εμάς τους ίδιους σχεδόν στο σύνολό μας, και πάλι τείνουμε  ένα χέρι βοήθειας προς τους βασανισμένους της γης που έχουν την ανάγκη μας. Ίσως κατά βάθος διαισθανόμαστε πως οι πρόσφυγες και εμείς, είμαστε όλοι θύματα διαφορετικών πολέμων που στήνουν οι νεοφιλελεύθεροι καπιταλιστές αυτού του κόσμου και πως μια μέρα –ίσως σύντομα- στην θέση των προσφύγων θα βρισκόμαστε εμείς.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s