Τα αφεντικά της Χίου θέλουν να κλείσουν αλληλέγγυα δομή σίτισης

Αντιγράφουμε από την ΑπλωταριάΤην υγεία των προσφύγων αλλά και των εθελοντών «θυμήθηκε» αίφνης το Επιμελητήριο της Χίου, καθώς με επιστολή του τη Δευτέρα προς το τμ. Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας ζητά να ελεγχθούν οι «μη αδειοδοτημένοι χώροι παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για πρόσφυγες».

Επικαλούμενος καταγγελίες μελών του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γεωργούλης, που υπογράφει την ανακοίνωση, αναφέρει πως διαπιστώθηκε ότι «λειτουργούν σε διάφορα σημεία χώροι  παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για πρόσφυγες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου άδειες».

«Παρακαλούμε όπως  προβείτε στους προβλεπόμενους εκ του νόμου ελέγχους», προστίθεται στην επιστολή,  «ώστε να διασφαλισθεί αποτελεσματικά η υγεία τόσο  των προσφύγων  που καταναλώνουν τα γεύματα που παρασκευάζονται στους συγκεκριμένους χώρους, όσο και των εθελοντών οι οποίοι χρησιμοποιούν εύφλεκτες ύλες (υγραέριο) χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις».

«Ιδιοτελείς σκοπιμότητες, συντεχνιακές αντιλήψεις»: Αμεση αντίδραση από τρία μέλη του δ.σ. του Επιμελητηρίου

Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου ήρθε από τον αντιπρόεδρο και δύο ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του (Β. Παππά, Μ. Κριμιζή και Ν. Χούλη) που διαχώρισαν τη θέση τους από τη συγκεκριμένη επιστολή. Τη χαρακτηρίζουν προσχηματική, θεωρούν πως «διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελείς σκοπιμότητες που στις παρούσες συνθήκες το μόνο που προκαλούν είναι αίσθημα ντροπής» ενώ αναρωτιούνται μάλιστα με νόημα, «αλήθεια, γιατί η ανακοίνωση στάλθηκε μια μέρα πριν συγκληθεί το Δ.Σ του Επιμελητηρίου με έκτακτο θέμα το προσφυγικό;» που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση σαν μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να καταγγείλουμε την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής να προβεί σε καταγγελία ενάντια στους χώρους παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για τους πρόσφυγες, με πρόσχημα τη διασφάλιση της υγείας των προσφύγων και των εθελοντών.

Σίγουρα η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ολοφάνερο ότι διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελείς σκοπιμότητες που στις παρούσες συνθήκες το μόνο που προκαλούν είναι αίσθημα ντροπής».

Και καταλήγουν: «Βασιζόμενοι στον ανθρώπινο πόνο οι διαμαρτυρόμενοι επαγγελματίες θέλουν να στηρίξουν την τσέπη τουςΓιατί τίποτα από τη στάση αυτή δεν μας πείθει ότι πρόκειται για πολίτες ευαισθητοποιημένους στα ζητήματα υγείας όλων αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, που πέρα από τραγικά θύματα των πολέμων στις χώρες τους, γίνονται και θύματα της ασυνειδησίας των εκ του ασφαλούς δρώντων πολιτών που δε θέλουν να τους βλέπουν μεν -γιατί ενοχλούνται- αλλά να τους απομυζούν δε όσο αυτό είναι δυνατό».

Η αλληλεγγύη

Πρόσφυγες στα Ταμπάκικα (Ιανουάριος 2016)

Να σημειωθεί πως καθώς δεν υπάρχει καμιά επίσημη κρατική μέριμνα για τη σίτιση των προσφύγων, ήδη από το ξεκίνημα των μεγάλων προσφυγικών ροών το βάρος είχε πέσει όλο στους αλληλέγγυους εθελοντές. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρουμε πως σε 18 ημέρες του Ιανουαρίου η Κοινωνική Κουζίνα είχε διανείμει 9.000 μερίδες φαγητό, βασιζόμενη σε προσφορές του απλού κόσμου που ξέρει πώς η αλληλεγγύη δεν χωράει σε στενά «νομικίστικα» πλαίσια.

Διαβάστε ακόμα, την απάντηση της Κοινωνικής Κουζίνας Χίου και άλλες ανακοινώσεις για το θέμα:

«Ποιους εξυπηρετεί;»: Ομοβροντία αντιδράσεων στην επίθεση του Επιμελητηρίου κατά της αλληλεγγύης

0

«Μήπως το Επιμελητήριο εξυπηρετεί όσους αισχροκερδούν ως μαυραγορίτες στη δυστυχία των προσφύγων;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κοινωνική Κουζίνα. Ανακοινώσεις και από Λάθρα, Φαρκαινίστας

Κοινωνική κουζίνα
Κοινωνική κουζίνα Χίου

Η κίνηση του Επιμελητηρίου Χίου να προβεί σε καταγγελία για τις «συνθήκες υγιεινής» στις κουζίνες που ετοιμάζουν φαγητό για τους πρόσφυγες, προκάλεσε από την πρώτη στιγμή ισχυρές αντιδράσεις.

Κοινωνική Κουζίνα Χίου: Ενδιαφέρεται πραγματικά το Επιμελητήριο για την υγεία των προσφύγων;

Η Κοινωνική Κουζίνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης τονίζει:

«Το Επιμελητήριο Χίου ζητάει από την Διεύθυνση Υγιεινής να κλείσουν οι κουζίνες αλληλεγγύης προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες.

Τη στιγμή που από άκρη σε άκρη της Ελλάδας το κίνημα συμπαράστασης στους πρόσφυγες ενισχύεται, το επιμελητήριο Χίου ζητάει από την Διεύθυνση Υγιεινής να ελεγχθεί η νομιμότητα λειτουργίας των 4 αλληλέγγυων δομών παρασκευής και προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες. Διαφεύγουν προφανώς της προσοχής του επιμελητηρίου οι έκτακτες συνθήκες λειτουργίας των δομών αλληλεγγύης που προσφέρουν φαγητό, κάτι που καμία κρατική δομή ή ΜΚΟ δεν πράττει.

Η κοινωνική Κουζίνα ξεκίνησε τη λειτουργία της από τον προηγούμενο Αύγουστο σε όλη τη διάρκεια «ζωής» του Δημοτικού Κήπου από τον οποίο πέρασαν περισσότεροι από 60 χιλιάδες άνθρωποι. Συνεχίσαμε τη λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας από τον Νοέμβριο σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί έχοντας προσφέρει δωρέαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 25.000 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού. Η κοινωνική Κουζίνα είναι μια αυτοργανωμένη δομή η οποία στηρίζεται από δεκάδες συμπολίτες μας, χωρίς πλάτες χρηματοδοτήσεων και εθελοντική συμμετοχή όλων μας ως πράξη ελάχιστης αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου. Για λόγους πρακτικούς αλλά κυρίως πολιτικούς έχουμε αρνηθεί τη διανομή φαγητού στο hotspot.

Αυτό έχουμε κάνει εμείς με την βοήθεια και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία ανελλιπώς μας προμηθεύει με πρώτες ύλες».

Όπως προσθέτει η Κοινωνική Κουζίνα:

«Αναρωτιόμαστε όμως, τι ακριβώς θα συμβεί αν αύριο το πρωί σταματήσει η διανομή φαγητού για τους πρόσφυγες σε όλους τους χώρους διαμονής;

Αναρωτιόμαστε, το επιμελητήριο ενδιαφέρεται πραγματικά για τις εν γένει συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και ειδικά για τις συνθήκες υγιεινής του φαγητού και την ασφάλεια των εθελοντών;

Αναρωτιόμαστε, πώς το επιμελητήριο έδειξε όλο αυτό το διάστημα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες;

Αναρωτιόμαστε, πώς σκέφτεται να καλυφθεί η ανάγκη σίτισης των προσφύγων; Μήπως με την εθελοντική ενεργοποίηση των μελών του;

Μήπως τελικά το επιμελητήριο εξυπηρετεί τους καταγγέλλοντες που κρύβονται πίσω από αυτό και οι οποίοι αισχροκερδούν ως μαυραγορίτες στη δυστυχία των προσφύγων;

Είναι μικρή η κοινωνία της Χίου και είναι γνωστό ότι εκλεκτά μέλη του πουλάνε σάντουιτς με πατάτα και ντομάτα έναντι 3 ευρώ, οι ίδιοι που χρεώνουν τη διαμονή σε κοινόχρηστο δημόσιο χώρο 10 ευρώ, τη χρήση τουαλέτας και πολλά ακόμη.

Για τα παραπάνω οφείλει μια απάντηση όχι σε εμάς αλλά στην τοπική κοινωνία. Ανεξάρτητα όμως από το τι θα συμβεί από τώρα και μετά έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την διακοπή λειτουργίας δομών αλληλεγγύης και τη διακοπή προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες».

«ΛΑΘΡΑ;»:  Το Επιμελητήριο να ασχοληθεί με την κερδοσκοπία από τα μέλη του

Ανακοίνωσε εξέδωσε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;» που θέτει τρία ερωτήματα προς το Επιμελητήριο:

«1) Μετά από ποιόν έλεγχο και με ποια αρμοδιότητα προχώρησαν στην παραπάνω καταγγελία δεδομένου ότι δεν πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις;

2) Με ποιο σκεπτικό βάλλει κατά των κοινωνικών δομών που επί τόσους μήνες στηρίζουν τους πρόσφυγες υποκαθιστώντας τις Αρχές που, δυστυχώς, απουσίαζαν;

3) Γιατί επί τόσους μήνες δεν έλεγξε την κερδοσκοπία και στυγνή εκμετάλλευση που ασκήσανε ορισμένα μέλη του πατώντας στις ανάγκες των προσφύγων που φθάσανε να πουλάνε 5 ευρώ την φόρτιση κινητού; Πόση σχέση έχει με την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων μια τέτοια καταγγελία;»

Η Λάθρα τονίζει πως «οι κοινωνικές κουζίνες στη Χίο, στηριζόμενες αποκλειστικά στην προσφορά των απλών πολιτών και με μοναδικό στόχο την ανακούφιση των προσφύγων, προσφέρουν από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, κάθε μέρα, περισσότερες από χίλιες μερίδες. Δωρεάν» και καλεί το Επιμελητήριο Χίου «να αναλάβει την ευθύνη των όχι και τόσο «επιμελημένων» καταγγελιών του», προσθέτοντας: «Εμείς συνεχίζουμε την συμμετοχή και υποστήριξή μας στην Κοινωνική Κουζίνα Χίου και σε όλες τις δομές αλληλεγγύης που έχει αγκαλιάσει η χιακή κοινωνία».

Farkainistas: «Προφανές ποιους στηρίζει το Επιμελητήριο…»

Την κίνηση του Επιμελητηρίου καυτηριάζουν και οι Farkainistas, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Οι κοινωνικές κουζίνες, οι οποίες έχουν προσφέρει πάνω από 60.000 γεύματα από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, κυρίως σε πρόσφυγες αλλά και σε οικογένειες ντόπιων που είχαν ανάγκη. Όλα αυτά αυτοοργανωμένα, χωρίς να βγάλει κανείς ούτε ευρώ, βασισμένες στη στήριξη της κοινωνίας και την ανιδιοτέλεια των συμμετεχόντων».

Και καταλήγουν: «Την ίδια ώρα ορισμένα τοπικά μαγαζιά, σύγχρονες κόπιες των μαυραγοριτών της χούντας, υπερχρεώνουν κατατρεγμένους ανθρώπους. Το ποια συμφέροντα στηρίζει η απόφαση αυτή του επιμελητηρίου είναι προφανές…

Αυτοοργάνωση – αλληλεγγύη – αξιοπρέπεια. Κανίβαλοι θα μας βρείτε μπροστά σας…»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: