Ο φασίστας σλοβάκος πρωθυπουργός και οι ευχές μας

Στις 2/3/2015, τρεις ημέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην μικρή χώρα της Σλοβακίας, ο Ρόμπερτ Φιτσο, πρωθυπουργός της χώρας και εκ νέου υποψήφιος για την πρωθυπουργία, βρήκε την εικαιρία να ολοκληρώσει παραδειγματικά και παραληρηματικά την προεκλογική του καμπάνια: ¨Τσίπρα, εάν δεν κάνεις ό,τι μπορείς, τότε θα υπάρχει μόνο ένα τεράστιο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες απολύτως τίποτα στα ελληνοτουρικά σύνορα¨ δήλωσε σε συνέντευξή του.

Ο Ρομπερτ Φιτσο ξεκίνησε την ενάσχόλησή του με την πολιτική ως μέλος του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας το 1987, και μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ εγινε μέλος το 1992 του Κόμματος  Δημοκρατικής Αριστεράς. Ανικανοποίητος από τα πολιτικά προτάγματα αυτών των παρατάξεων, ίδρυσε τελικά το δικό του κόμμα το 1999, το «SMER – Sociálna demokracia»,  δηλαδή «Κατεύθυνση Σοσιαλδημοκρατία», κατεύθυνσης άκρας δεξιάς στην ουσία. Με αυτό έγινε ο νεώτερος πρωθυπουργός της Σλοβακίας το 2006 και ξανά το 2012.

Το προεκλογκό σύνθημα του Φίτσο για τις εκλογές του 2016, ήταν λιτό και κατανοητό: «Προστατεύουμε την Σλοβακία». Σε δήλωσή του στην Μπρατισλάβα προ τριών ημερών δήλωσε: «Δεν προκειται να επιτρέψω την είσοδο ούτε σε έναν μουσουλμάνο μετανάστη, με βάση το σύστημα των  ποσοστώσεων». Αυτά τα λέει σε ένα ακροατήριο 5.000.000 πιθανών ψηφοφόρων, το  οποίο σύμφωνα με μετρήσεις τάσσεται σε ποσοστό 80% κατά των μεταναστών.  Τα λέει επίσης στους πολίτες της χώρας του, αν και  από το 1.000.000 μεταναστών που πέρασαν στην Ευρώπη, μόνο 350 ζήτησαν άσυλο στην Σλοβακία και εξ αυτών των 350 δεκτοί έγιναν μόνο 8. Είναι δηλαδή απορίας άξιο ποιος είναι ο κίνδυνος από τους μετανάστες που διαπίστωσαν οι σλοβάκοι που στοιχίζονται πίσω από το κόμμα του Ρόμπερτ Φίτσο και σε τι οφείλεται ο φόβος τους προς αυτούς.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο πρωτοστατεί εδώ και καιρό στην σταυροφορία της αποπομπής της χώρας μας από την Ευροζώνη και από την Σενγκεν. Στις 2 Μαρτίου  του 2016 επισκέφτηκε τα σύνορα μας με την ΠΓΔΜ και συνομίλησε με τους Σλοβάκους αστυνομικούς που συμμετέχουν στους συνοριακούς ελέγχους. Από εκεί δήλωσε πως εάν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν καταφέρουν να αναχαιτίσουν τις μεταναστευτικές ροές, τότε οι ροές θα πρέπει να αναχαιτιστούν σε μια άλλη γραμμή (σύνορα με ΠΓΔΜ), οπότε η Ελλάδα θα γίνει ένα τεράστιο hotspot, με τον συνήθη βαρύ κι ασήκωτο λόγο που συνηθίζουν οι «λεβέντες» και «πατριώτες»  στα ακροδεξιά κόμματα (βλέπε δήλωσή του στην αρχή του κειμένου).

Μετά από όλα αυτά, δεν νομίζω πως θα μας παρεξηγούσε κανείς εάν ευχόμασταν  στον Ρομπερτ Φίτσο, το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα  στις εκλογές του Σαββάτου. Μαύρο δαγκωτό από τους ψηφοφόρους, μαύρο σαν την ψυχή του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s