Χίος: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης προσφύγων στη ΒΙΑΛ [Video]

Σύμφωνα με όσα είδαν άνθρωποι από οργανώσεις στο Χώρο της ΒΙΑΛ στην Χίο μέχρι σήμερα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά και χειροτερεύουν ραγδαία. Μέσα στο χώρο του κέντρου κράτησης ουσιαστικά επικρατεί αποδιοργάνωση εν αναμονή άνωθεν εντολών και διευκρινήσεων. Οι κρατούμενοι βρίσκονται εκεί από την 21/3 αφημένοι χωρίς κανενός είδους ενημέρωση και επιτήρηση παρότι επί της ουσίας κρατούμενοι, αφού τους απαγορεύεται η έξοδος από το χώρο.

Όταν λέμε κρατούμενοι αυτό σημαίνει ότι 1200 άτομα είναι ουσιαστικά κλειδωμένα και αφημένα μέσα σε ένα αχανέςή χώρο όπου πρέπει μόνοι τους να βρουν κάποιο χώρο να κοιμηθούν. Αρκετοί από αυτούς κοιμούνται εκτεθειμένοι έξω από το χώρο καταγραφής αφού δεν πρόλαβαν να βρουν χώρο σε κάποιο από τους οικίσκους. Μπορεί στην διάρκεια της ημέρας τα πράγματα να είναι σχετικά χαλαρά αλλά από το απόγευμα όλα τα μέλη των οργανώσεων άλλα και οι αρχές αποσύρονται από το χώρο.

Η αστυνομία είναι η μόνη που παραμένει για την φύλαξη του εξωτερικού χώρου κατά την διάρκεια της νύχτας και δηλώνει αναρμόδια για την διαχείριση του χώρου, και τυπικά έχει δίκιο αφού η αρμοδιότητα είναι ασαφής λόγο νομικού κενού που προκύπτει από την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τα πρώην hot-spot. Η κυβέρνηση σήμερα δήλωσε ότι θα νομοθετήσει άμεσα ώστε να εξομαλυνθούν θεσμικά κενά και ανωμαλίες που δημιουργούν αυτήν την χαοτική κατάσταση αλλά μέχρι τότε υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν.

Μέσα στο χώρο βρίσκονται οικογένειες, ευάλωτα άτομα, όπως γυναίκες μόνες τους και άλλες ευάλωτες περιπτώσεις των οποίων η σωματική ακεραιότητα βρίσκεται υπό κίνδυνο, ιδιαίτερα της νυχτερινές ώρες. Έχουν ήδη σημειωθεί περιστατικά συγκρούσεων εντός του χώρου τα προηγούμενα βράδια με αφορμή την έλλειψη αρκετού φαγητού και την έλλειψη ενημέρωσης.

Χθες βράδυ κυκλοφόρησε και αυτό το βίντεο στο οποίο φαίνεται η διανομή του συσσιτίου στην ΒΙΑΛ να γίνεται μέσα από μια τρύπα στα σύρματα της εξωτερικής περίφραξης …

Ουσιαστικά οι πληροφορίες και οι άνθρωποι που έχουν δει το χώρο περιγράφουν ένα γκέτο μέσα στο οποίο τα πράγματα θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν πολύ άσχημα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το καθεστώς που έχει επιβληθεί σε αυτά τα άτομα ενδέχεται να είναι παράνομο και καταχρηστικό αφού κανένα χαρτί ή απόφαση κράτησης/απέλασης δεν τους έχει επιδοθεί και η παρούσα κατάσταση θέτει την ακεραιότητα ή την ζωή τους σε κίνδυνο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο και χωρίς άμεση περαιτέρω διερεύνηση…. και χωρίς να ερωτηθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι τι νομίζουν ότι κάνουν στην ΒΙΑΛ;

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Χίος: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης προσφύγων στη ΒΙΑΛ [Video]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s