To κράτος νταβατζής στην αλληλεγγύη με τον μανδύα του εθελοντισμού

Όπως έχει ήδη ειπωθεί κράτος και αλληλεγγύη δεν πάνε μαζί, ειδικά στην περίπτωση του ελληνικού κράτους που μόνιμα δυσχεραίνει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ενώ συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρό του τον αλληλέγγυο κόσμο.Εκτός λοιπόν από τις δίκες, τις συλλήψεις και τους τσσαμπουκάδες από του κράτους τους φύλακες στη Λέσβο σε αλληλέγγυους, το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την Γενική Ταχυδρομική έχουν φτιάξει μια γραμμή «αρπαγής» ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες που στέλνονται μέσω της εταιρείας σε δομές αλληλεγγύης που δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του κράτους.

Ως τώρα η Γενική Ταχυδρομική έλεγε ότι στέλνει δωρεάν δέματα σε «κοινωνικούς φορείς» που βοηθούν πρόσφυγες. Ωραία και καλά όλα αυτά. Μόνο που τώρα η ιστορία αλλάζει κάπως. Στάλθηκαν κούτες με είδη πρώτης ανάγκης, όχι μέσω του προγράμματος δωρεάν αποστολών, αλλά επί πληρωμή, και αντί να φτάσουν στο προορισμό τους, έφτασαν στις κρατικές αποθήκες του Ελληνικού.

Πως το μάθαμε αυτό; Αλληλέγγυα[η Κ.Φ.] έστειλε κούτες με γάλα για το στρατόπεδο κράτησης προσφύγων στη Ριτσώνα σε διεύθυνση αλληλέγγυας [της Κ.Ρ.] στην Εύβοια και ως εκ θαύματος οι κούτες με το γάλα παραδόθηκαν σε κάποιον Αλεξόπουλο στην Αττική. [Και υπάρχει και άλλο παρόμοιο σκηνικό με κούτες από Χανιά για Σάμο που βρέθηκαν ξαφνικά στο Ελλνικο]

Ποιος είναι όμως αυτός ο Αλεξόπουλος; Ο Αλεξόπουλος είναι μέλος της ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΉΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ, μια φιλοκυβερνητικής ομάδας εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά. [Έκαναν συναυλία «αλληλεγγύης» με τον Ρ/Σ στο Κόκκινο 105,5 από τα μικρόφωνα του οποίου υπερασπίζονται τις απάνθρωπες κυβερνητικές αποφάσεις].

Η Γενική Ταχυδρομική λοιπόν όταν βλέπει πράγματα για τους πρόσφυγες τα στέλνει με την μία στον Αλεξόπουλο, στις αποθήκες του κράτους στο Ελληνικό, ακόμα και εάν η κούτα έχει άλλο παραλήπτη. Έτσι είπαν στην Κ.Ρ. μετά από άπειρες κλήσεις που έκανε στην εταιρεία. Με λίγα λόγια στέλνει ο Γ στον Β και το παραλαμβάνει ο Α. Ξεφτυλίκια δηλαδή. Όταν η αλληλέγγυα ρώτησε την Γενική Ταχυδρομική γιατί το κάνει αυτό, η απάντηση είναι ότι «έχουν αυτή την εντολή». Από ποιον; Μα από το κράτος φυσικά.

Μάλιστα, μέλη της ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΉΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ έφτασαν στο σημείο, να καταργήσουν τις βραδινές βάρδιες του ιατρείου της πύλης Ε1 γιατί ο αλληλέγγυος κόσμος που έκανε βάρδιες από τις 00:00 ως τις 08:00 τους χάλαγε με την παρουσία του αφού ανεξάρτητοι από κόμματα και ΜΚΟ. [Για αυτό όσ@ είστε γιατρ@, νοσηλευτ@ ή φαρμακοποι@ ελάτε να στηρίξετε την αυτοοργανωμόνη δομή που έχει δημιουργηθεί ]

Σίγουρα στην ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ να συμμετέχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για όλα αυτά και που δεν θέλουν να έχουν και καμία σχέση με τα τσατσιλίκια των φιλοκυβερνητικών εθελοντών, που δεν θέλουν να κάνουν καριέρα ούτε και να εξαργυρώσουν την βοήθεια που έχουν δώσει στους πρόσφυγες. Αλλά είναι και εκείνοι που προσβλέπουν στο να γίνουν οι προσλήψεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-κράτησης προσφύγων για να προσληφθούν με το 8μηνο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι και εκείνοι που κοιτάνε πως θα ΜΚΟποιήσουν τις δομές αλληλεγγύης για να βγάλουν και κανά μεροκάματο..

Πως θα γίνει η ΜΚΟποίηση; Λέει το κράτος: «Αν θες να βοηθήσεις πρόσφυγες θα σε πιστοποιήσω, δηλαδή θα σε φακελώσω» και το κάνει αυτό για να μπορεί να αποκλείει δομές και άτομα που δεν αποδέχονται την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης αλλά και για να αναγκάσει δομές και άτομα να λάβουν νομική μορφή, δηλαδή ΜΚΟ ή κάτι παρόμοιο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δράση τους.

Να μην αφήσουμε να ΜΚΟοποιήσουν την αλληλεγγύη και φυσικά να μην στήσουν μπίζνες, πολιτικές και οικονομικές, πάνω στις πλάτες των προσφύγων.

Για το Kollect:Θάνος Αγγελόπουλος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s