ΗΠΑ: 20ετής ποινή φυλάκισης σε γυναίκα για έκτρωση

Η έκτρωση είναι παράνομη στις ΗΠΑ. Το ίδιο και η θνησιγένεια – ίσως όχι επίσημα, αλλά χάρη σε μια υπόθεση στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, είμαστε πολύ κοντά. Την Δευτέρα η 33χρονη Πούρβι Πατέλ καταδικάστηκε σε 20 έτη φυλάκισης για αμέλεια εξαρτώμενου τέκνου και εμβρυοκτονία. Είναι η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που καταδικάστηκε για αυτό το έγκλημα.

Τον Ιούλιο του 2013 η Πατέλ πήγε στα επείγοντα με ακατάσχετη αιμορραγία. Τελικώς παραδέχθηκε ότι απέβαλε ένα θνησιγενές έμβρυο και το έβαλε σε μια τσάντα στον κάδο σκουπιδιών. (Η Πατέλ ζούσε με τους θρησκευτικά συντηρητικούς γονείς της που απέρριπταν τις προγαμιαίες σχέσεις.) Όταν η αστυνομία έψαξε το κινητό της Πατέλ βρήκε μηνύματα που υπονοούσαν ότι είχε αγοράσει από το ίντερνετ χάπια που προκαλούν έκτρωση.

Παρά το γεγονός ότι στο νοσοκομείο δεν βρέθηκαν ίχνη στο αίμα της από τα συγκεκριμένα χάπια, η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η Πατέλ τα είχε καταναλώσει και είχε προκαλέσει αποβολή στις 23-24 εβδομάδες κύησης. Και, με μια νομικίστικη μανούβρα που ξεπερνά κάθε φαντασία, η Πατέλ καταδικάστηκε όχι μόνο για εμβρυοκτονία, αλλά και για παραμέληση τέκνου. Όμως αυτές οι κατηγορίες είναι απόλυτα αντιφατικές: η παραμέληση τέκνου σημαίνει ότι έχεις παραμελήσει ένα ζωντανό παιδί και η εμβρυοκτονία σημαίνει ότι το παιδί έχει γεννηθεί νεκρό.

Αλλά ποτέ δεν ήταν η λογική στο επίκεντρο των δρακόντειων νόμων και των πολιτικών σύλληψης που στοχεύουν στις εγκύους. Όπως αναφέρει η Λιν Πάλτροου, διευθύνουσα του Εθνικού Συνηγόρου Εγκύων, αυτού του είδους οι διώξεις «είναι για να κάνουν τις έγκυες – από τη στιγμή της γονιμοποίησης του ωαρίου – υποκείμενες της κρατικής εποπτείας, ελέγχου και ακραίας τιμωρίας.»

Και, όπως και άλλοι νόμοι που βλάπτουν τις εγκύους, ο νόμος περί εμβρυοκτονίας της Ιντιάνα δεν είχε ως στόχο (δεν αναφερόταν κατά λέξη δηλαδή) να γίνει μια πολιτική που επηρέαζε τις ίδιες τις γυναίκες αλλά θεωρητικά είχε σχεδιαστεί για να επικεντρωθεί σε όσους δραστηριοποιούνταν στις παράνομες αμβλώσεις. Όμως, παρά την επιμονή όσων είναι κατά των αμβλώσεων ότι οι γυναίκες πέφτουν «θύματα» αυτών που πραγματοποιούν τις αμβλώσεις, η ιστορία του πώς χρησιμοποιούνται παρεμφερείς νόμοι, δείχνει πόσο πολύ οι γυναίκες – οι έγχρωμες γυναίκες κατά κύριο λόγο – επηρεάζονται άμεσα από τις πολιτικές της «προστασίας του εμβρύου».

Για παράδειγμα, όταν το 2003 πέρασε στο Τέξας νόμος για την εμβρυοκτονία, μια τοπική εισαγγελέας άδραξε την ευκαιρία και έστειλε μια επιστολή σε όλους τους γιατρούς της κομητείας της, ενημερώνοντάς τους ότι τώρα ήταν υποχρεωμένοι από τον νόμο να αναφέρουν οποιαδήποτε έγκυο έκανε χρήση ουσιών. Οι γιατροί συμμορφώθηκαν και πάνω από 50 γυναίκες αναφέρθηκαν και καταδικάστηκαν για εγκλήματα.

Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ το τι πραγματικά συνέβη στην περίπτωση της Πατέλ. Έλεγε επανειλημμένα ότι είχε αποβάλει, το οποίο εάν αληθεύει σημαίνει ότι η πολιτεία φυλακίζει μια γυναίκα επειδή η εγκυμοσύνη της δεν είχε το αναμενόμενο υγειές αποτέλεσμα. Αλλά ακόμα κι αν η Πατέλ είχε αγοράσει και είχε καταναλώσει φάρμακα ώστε να διακόψει την εγκυμοσύνη της, είμαστε πραγματικά έτοιμοι ώστε να στέλνουμε γυναίκες να περάσουν δεκαετίες στη φυλακή επειδή έκαναν άμβλωση; Έστω και παράνομη;

Όταν μια γυναίκα θέλει απελπισμένα να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, θα το κάνει. Η απάντηση σε αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η τιμωρία, αλλά η υποστήριξη. Οι γυναίκες χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, φθηνή αντισύλληψη και αμβλώσεις χωρίς παρενόχληση ή καθυστέρηση.

Η υπόθεση της Πατέλ ανοίγει τον δρόμο για κάθε γυναίκα που έχει αμφιβολίες για την εγκυμοσύνη της, να κατηγορηθεί εάν αποβάλει ή έχει θνησιγένεια. Είναι μια τρομακτική σκέψη, αλλά είναι κάτι που ήδη έχει επιπτώσεις σε πραγματικές γυναίκες. Το κίνημα κατά των αμβλώσεων στέλνει τώρα στη φυλακή τις γυναίκες για αυτά που μπορεί να τους συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οπότε πείτε μου ξανά το ότι η άμβλωση είναι τελείως νόμιμη. Ή μάλλον, πείτε το στην Πούρβι Πατέλ.

 

Πηγή: The Guardian   

Μετάφραση – επιμέλεια για το Kollect: Διαστημόγατο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s