Γαλλία-Φοιτητ@: Με τους «μπάχαλ@» είμαστε μαζί ενάντια στη βία του κράτους

Στη Γαλλία τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένα αναβρασμός εξαιτίας του απαράδεκτου νομοσχεδίου για τα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτ@, εργαζόμε@ και φοιτητ@ έχουν καταλάβει δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και αγωνίζεται για την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά όχι μόνο, αφού το γαλλικό κράτος έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή την επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν τα ντόπια ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν το κλασσικό διαχωρισμό «καλ@ διαδηλωτές-μπάχαλ@» για να διασπάσουν τον κόσμο που αγωνίζεται και συγκρούεται με τις δυνάμεις καταστολής

Δείτε λοιπόν πως απάντησε μια φοιτήτρια σε προβοκατόρικη απάντηση δημοσιογράφου κατά τη διαδήλωση της 9ης Απριλίου στο Παρίσι:

Αϊσατού Νταμπό: Πράγματι, δεν μπορούμε να διαχωριστούμε από τα άτομα που βρίσκονται εδώ, είναι αυτό που έχει γραφτεί στο κάλεσμα του εθνικού φοιτητικού συντονιστικού του προηγούμενου σαββατοκύριακου, γιατί αυτή η βία για εμάς έρχεται από μία και μόνη πλευρά, αυτή την επονομαζόμενη νόμιμη βία του κράτους την απορρίπτουμε όλοι μαζί, και επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε ότι εάν δεν υπήρχε όλη αυτή η στρατιά ασφαλείας της αστυνομίας παντού γύρω μας δεν θα υπήρχε η ίδια αντίδραση απέναντί τους. Αυτή την αντίδραση την έχουμε ομόφωνα.

Δημοσιογράφος: Μα αυτή η παρουσία των δυνάμεων τάξης υπάρχει σε κάθε περίπτωση διαδήλωσης για την ασφάλεια του κοινού, επομένως, τα καταδικάζετε τα επεισόδια που βλέπουμε εδώ, στους δέκτες μας, τα άτομα που βλέπουμε να πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς;

Α.Ν. :Σύμφωνα πάντα με το εθνικό συντονιστικό αποφασίσαμε όλοι μαζί να μην διαχωρίσουμε τη θέση μας από αυτή όσων αποκαλείτε εσείς βάνδαλους ( χρησιμοποιεί τη λέξη casseur, από το ρήμα casser που σημαίνει σπάω, συνεπώς: αυτοί που τα σπάνε) διότι πρόκειται για μία ακόμη διαίρεση που επιφέρετε, ενώ δεν υπάρχουν ‘αυτοί’ και ‘εμείς’, υπάρχουμε ‘εμείς’ όλοι μαζί, όλοι εμείς απέναντι σε ένα κράτος το οποίο μας καταστέλλει, και μας καταστέλλει αρκετά βίαια, όταν βλέπουμε καλά πως τα άτομα τα οποία βέβαια πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε επίσης πως δεν τους φτάνουν στ’ αλήθεια (τους αστυνομικούς) αλλά όταν ρίχνουν αυτοί δακρυγόνα και καπνογόνα μας πιάνουν κανονικά, θα πρέπει στην πραγματικότητα να δούμε τη βία, ορίστε ποια είναι η βία ανάμεσα στις δύο..

Δημοσιογράφος (τη διακόπτει): Μας λέτε δηλαδή ότι αυτή η βία είναι νόμιμη από πλευράς των διαδηλωτών στην Πλας ντε λα Νασιόν..

Α.Ν. : Θέλουμε να ακουστούμε, και όταν διαδηλώνουμε εδώ και μέρες και το κράτος δε θέλει να μας ακούσει ή καλεί σε διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων μόνο και μόνο για να κάνει χαριτωμένες αλλαγές στα κοσμητικά επίθετα του σχεδίου νόμου ενώ εμείς το μόνο που ζητάμε είναι η απόρριψη και η απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου θέλουμε να ακουστούμε και δεν καταφέρνουμε να ακουστούμε. Φυσικά και θα υπάρξουν παρεκτροπές, φυσικά και θα υπάρξουν βιαιότητες, σε πολλές διαδηλώσεις υπήρξαν, δε μπορούμε να προσποιούμαστε πως είναι κάτι το καινούργιο, δεν είναι καινούργιο, αλλά αρνούμαστε να υπάρξει διαίρεση και να μιλήσουμε για βάνδαλους και ‘φυσιολογικούς διαδηλωτές’, είμαστε ‘εμείς’ όλοι που θέλουμε να κάνουμε το κράτος να υποχωρήσει σε αυτό το νόμο.   

Το βίντεο εδώ:

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γαλλία-Φοιτητ@: Με τους «μπάχαλ@» είμαστε μαζί ενάντια στη βία του κράτους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s