Ειδομένη: Κοινή ανακοίνωση ομάδων αλληλεγγύης και εθελοντών

Σήμερα, 15/4, ομάδες εθελοντών και αλληλέγγυος κόσμος έδωσαν συνέντευξη τύπου για να απαντήσουν στα ψέμματα καθεστωτικών ΜΜΕ και πολιτικών.

Σίγουρα θα ακούτε συνεχώς ότι η ΕΛ.ΑΣ έκανε συλλήψεις υπόπτων αλληλέγγυων που ξεσηκώνουν πρόσφυγες. Μόνο που η αλήθεια είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ έκανε συλλήψεις για εντελώς άσχετους λόγους όπως κατοχή spray πιπεριού, κατοχή μαχαιριού 10 εκατοστών [για καθάρισμα λαχανικών] και για κατοχή μικρής ποσότητας χασίς.

Αυτή είναι η κοινή τους ανακοίνωση:

Εθελοντές από την περιοχή της Ειδομένης συγκεντρώθηκαν σήμερα για να καταδικάσουν τις δηλώσεις μέσων ενημέρωσης και πολιτικών πρώτης γραμμής. Οιι εθελοντές έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση ανησυχίας και βίαιων διαμαρτυριών στον καταυλισμό της Ειδομένης και στις γύρω περιοχές.

Αυτό δεν είναι αλήθεια – δεν προκαλούμε βίαιες ενέργειες ούτε μεταδίδουμε ψευδείς πληροφορίες. Πιστεύουμε ότι η διασπορά ψευδών πληροφοριών σε ένα ευάλωτο πληθυσμό είναι ανήθικη, δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες και το μόνο που καταφέρνει είναι να προξενήσει μεγαλύτερο κακό.

Το μόνο που κατάφεραν οι ψευδείς πληροφορίες είναι η αύξηση των αστυνομικών επιχερήσεων και η αδικαιολόγητη σύλληψη και κράτηση τουλάχιστον 25 εθελοντών τις τελευταίες ημέρες. Αυτές οι πράξεις δεν καταφέρνουν τίποτε άλλο από το να περιορίζουν και άλλο την ήδη περιορισμένη πρόσβαση που έχουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα σε βασικές ανάγκες όπως φαγητό, υγιεινή, ιατρική περίθαλψη, στέγη και εκπαίδευση.

Η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρώνεται στους εθελοντές αλλά στις φριχτές συνθήκες ζωής στην Ειδομένη και στη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ανθρώπινων δικαιωμάτων και του προσφυγικού νόμου.

Οι άνθρωποι στον καταυλισμό της Ειδομένης πιστεύουν ότι τους αντιμετωπίζουν απάνθρωπα, ιδίως μετά τη βία που αντιμετώπισαν την Κυριακή, 10 Απριλίου. Είναι επομένως κατανοητό ότι αυτοί που μένουν στον καταυλισμό ή σε διπλανές περιοχές θα απαντήσουν με διαμαρτυρίες, λόγω της έντονης ανησυχίας τους για την κατάσταση απελπισίας στην οποία έχουν βρεθεί.

Ξανά, καταδικάζουμε τα ψευδή σχόλια που έγιναν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Σας ευχαριστούμε.

Team Bananas

HealthPoint Foundation

SolidariTea

Borderfree

Dresden-Balkan Konvoi

Aid Delivery Mission

Shorba Crew

InterVolve

Refugee Trauma Initiative

Micropolis Social Space for Freedom

InterEuropean Human Aid Association

Chai Team

Volunteers Idomeni Coordination and Support Team

The Czech Team

Άλλοι ανεξάρτητοι εθελοντές

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s