Ιταλία: Κέντρα κράτησης, απάτες και μαφία

Το παρόν αποτελεί μετάφραση άρθρου του euronews.com. Φυσικά και μιλάμε για καθεστωτικό μέσο στο οποίο όμως επιβεβαιώνεται το ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι μια μπίζνα που δίνει λεφτά σε κράτος, παρακράτος και αφεντικά. [Μετάφραση-Επιμέλεια για το Kollect: I’m possible]

***

Η δυστυχία των μεταναστών μέσα σε ιταλικό κέντρο κράτησης μεταναστών-απάτη

Το όνομα του χωριού είναι Πορτοκαλιά. Κοντά στην πόλη του Mineo, στη Σικελία, που κάποτε φιλοξενήθηκαν εκεί  Αμερικανοί στρατιώτες.

Περιφραγμένο με κοφτερά σύρματα, έχει γίνει το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Θα μπορούσε να ήταν και τουριστικό θέρετρο. Αλλά το μέρος είναι γνωστό για τους 4000 αιτούντες άσυλο που μένουν εκεί. Και επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.

Ύστερα από έρευνα που διεξήχθη πέρυσι, η οποία οδήγησε στην εξάλειψη εγκλειματικής οργάνωσης με το όνομα «Μafia Capitale”, το κέντρο βρίσκεται τώρα υπό δικαστική διαχείριση.

Ο όμιλος ιδιωτικών εταιρειών που διαχειριζόταν το κέντρο κατηγορείται για σχέσεις με τη μαφία της Ρώμης, και ότι παράνομα εξασφάλισε 100 εκατομμύρια ευρώ από δημόσιες πηγές για να διαχειριστεί τις εγκαταστάσεις.

Κονδύλια που κανονικά προορίζονταν για τους αιτούντες άσυλο λέγεται ότι έχουν εξαφανιστεί.

Όπως και πολλοί άλλοι που γνωρίσαμε εδώ,  ο David Tiehi,  δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για το θέμα. Έφτασε εδώ πριν από τρεις μήνες από την Ακτή Ελεφαντοστού, προσπαθώντας να αποφύγει τη δίωξη.

italy-insiders-d1-080416.jpg

Λέει ότι η ασφάλεια που βρήκε στο Mineo είναι ανεκτίμητη: «Στη χώρα μου δεν έχω πια συγγενείς. Ο πατέρας μου σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια μου, σαν πρόβατο σε σφαγή..Δεν μ’ αρέσει να μιλάω για αυτό.. Αν αύριο με στείλουν πίσω, ποια θα είναι η μοίρα μου?»

Πολλοί από τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί περιμένουν για μήνες; Κάποιες φορές μέχρι και τρία χρόνια, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο λένε.

Λίγοι τολμούν να πουν για την κακοδιαχείριση του κέντρου από φόβο μήπως απελαθούν. Αλλά κάποιοι αρχίζουν και μιλούν.

«Με έσωσαν από τη Μεσόγειο, ναι, το ξέρουμε αυτό. Αλλά τα χρήματα που μας δίνουν δεν είναι αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει να μας δίνουν. Είναι 1,50 ευρώ αντί για 2,50. Και μας δίνουν κάθε μέρα ρύζι», είπε μία γυναίκα.

«Αναρωτιέμαι συνεχώς, γιατί αργοπορούν με τα έγγραφά μας; Γιατί; Περιμένουμε χρόνο με το χρόνο, συνεχώς! Και δεν υπάρχει δουλειά, τίποτα!» είπε στο Euronews μια άλλη γυναίκα.

35 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένων 2,50 ευρώ χαρτζιλίκι. Αυτό είναι το ποσό που έχει οριστεί ότι θα δίνεται από το κράτος προς την εταιρεία που διαχειρίζεται το κέντρο, για την παροχή στέγασης, φαγητού, ψυχολογικής και ιατρικής φροντίδας και μαθημάτων Ιταλικών.

Αλλά πίσω από τις κάμερες, οι αιτούντες άσυλο λένε ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Έχουμε ραντεβού με τον εισαγγελέα που διαχειρίζεται την έρευνα για τη διαχείριση του κέντρου αυτού στη Σικελία. Ο Giuseppe Verzera λέει ότι υπάρχουν πολλές ακόμα κρυμμένες πτυχές που μένει να έρθουν στο φώς.

«Αποδείξαμε ότι πολλοί από τους μετανάστες, παρότι δεν είναι ακόμα στο κέντρο, είναι ακόμα καταγεγραμμένοι εκεί. Αυτό σημαίνει ότι τεράστια ποσά δίνονται για υπηρεσίες που παρέχονται ποτέ.

Οι απάτες που αποκαλύφθηκαν από το σκάνδαλο σχετικά με τη Mafia Capitale  πιστεύεται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με τον δικαστή επικεφαλής της εθνικής αρχής για την πάταξη της διαφθοράς, το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία.

«Ακόμα δουλεύουμε σε υποθέσεις στην Campania. Για παράδειγμα, η έρευνα στη Νάπολη έδειξε ότι ιδιοκτήτες τέτοιων κέντρων υπεξαιρούσαν τα χρήματα που προορίζονταν για το χαρτζιλίκι των προσφύγων. Χρήματα που προορίζονταν να δίνονται καθημερινά στους πρόσφυγες χρησιμοποιούνταν για προσωπική χρήση», εξήγησε ο Raffaele Cantone, επικεφαλής της αρχής για την πάταξη της διαφθοράς.

Κατευθυνόμαστε προς τη Νάπολη, στην επαρχία της Campania. Ο Ν’Dabosson Clement Ekomano ήρθε από την Ακτή Ελεφαντοστού πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ακόμα περιμένει μια απάντηση σχετικά με το αίτημά του για άσυλο.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, μαζί με άλλους, κατήγγειλε τις συνθήκες διαβίωσης.

Συνωστισμός, πολύ κακές εγκαταστάσεις υγιεινής, ανύπαρκτες υπηρεσίες, το βίντεο που τράβηξαν οι διαμένοντες στη Villa Angela προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιταλία. Αλλά η εξέγερσή αυτή το μόνο αποτέλεσμα που είχε για τους πρόσφυγες, ήταν ότι βρέθηκαν στο δρόμο.

Μετά από ένα μήνα αγώνα, με τη βοήθεια της αντιρατσιστικής οργάνωσης 3Febbraio, η ομάδα αυτών των προσφύγων μεταφέρθηκε σε πιο αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις.

Ο Clement συνεχίζει να μάχεται στο πλευρό  των Ιταλών ακτιβιστών. Η δική του ζωή βελτιώθηκε, αλλά οι καταχρήσεις συνεχίζονται σε διάφορα μέρη. Λέει: «Επισκέφτηκα φίλους σε άλλα κέντρα, είναι αποτρόπαια. Κάποιοι κοιμούνται στο πάτωμα, τα ρούχα τους τριγύρω. Δεν υπάρχει ζεστό νερό. Δεν έχουν τη δυνατότητα να πλυθούν και μυρίζει άσχημα παντού. Δεν έχουν τίποτα. Και δε μπορούν να μιλήσουν γιατί αν το κάνουν θα τους διώξουν. Συνεπώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου.»

Δεν μπορέσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτά τα κέντρα.  Αλλά οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κινητά από τους πρόσφυγες τα λένε όλα. Καταχρήσεις, οι οποίες οδήγησαν στο κλείσιμο 12 κέντρων στην Campania τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Οι αντιρατσιστές ακτιβιστές της 3Febbraio μας οδήγησαν σε μια εγκατειλημμένη τουριστική περιοχή κοντά στη Νάπολη, γνωστή για την παρουσία της Καμόρα εκεί.

Ο Ettore Scarmacia, ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, από την 3Febbraio είπε: Στην πορεία των χρόνων, λόγω της έντονης παρουσίας του οργανωμένου εγκλήματος, η περιοχή υποβαθμίστηκε, και αυτά τα ξενοδοχεία σταδιακά εγκαταλείφθηκαν. Πολλοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να μετατρέψουν αυτές τις δομές σε κέντρα υποδοχής».

Και εδώ, αναφέρθηκαν πολλές καταχρήσεις, και πολλά από αυτά τα αυτοσχέδια κέντρα έκλεισαν. Αλλά η περιοχή έχει ακόμα την μεγαλύτερη παρουσία προσφύγων που ζητούν άσυλο της περιοχής.

«Αυτές οι δομές είναι για να φιλοξενούν μικρούς αριθμούς ατόμων, αλλά τελικά στοιβάζουν όσους περισσότερους γίνεται. Όσο πιο πολλοί χωρέσουν, τόσο πιο πολλά χρήματα θα βγουν. Επίσης κερδίζονται πολλά χρήματα από υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται στους πρόσφυγες αλλά στην πραγματικότητα δεν υφίστανται», είπε ο Scarmarcia.

H ομάδα που διερευνά την κατάσταση συνάντησε πολλές δυσκολίες για να μπει σε ένα από αυτά τα ξενοδοχεία.

Μετά από πολλή συζήτηση, μια ομάδα προσφύγων συμφώνησε να μιλήσει και να συνοδεύσει τους δημοσιογράφους μας μέσα.  Αλλά ο διευθυντής, Nicola Licardo, τους αρνήθηκε την είσοδο, παραπέμποντάς τους στην εταιρεία με την οποία είχε συνάψει το συμβόλαιο.

«Τους παρέχουμε στέγαση, τους ταϊζουμε, τους δίνουμε όσα μπορούμε να τους δώσουμε. Δεν τους χρησιμοποιούμε για να βγάλουμε χρήματα, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Πηγαίνετε να ρωτήσετε την εταιρεία που τους έφερε εδώ. Εγώ, ό,τι κάνω το κάνω για να τους βοηθήσω. Το έκανα επειδή το ήθελα, τελεία!», είπε ο Licardo.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί είναι εξαντλημένοι. Η αναμονή απάντησης σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου είναι ατελείωτη.

Επίσημα, οι τοπικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε τόσο μεγάλα νούμερα. Αλλά πολλοί κατηγορούν κάποιους υπεύθυνους και διευθυντές των κέντρων ότι βγάζουν κέρδος από τις καθυστερήσεις.

Ο Ebrima Kanteh, πρόσφυγας από τη Γκάμπια, είπε: «Κάθε μέρα είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν 103 άτομα εδώ. Έδωσαν χαρτιά σε μόνο τρεις ανθρώπους. Γιατί; Γιατί; Είμαστε εδώ, έναν χρόνο και εφτά μήνες, χωρίς τα χαρτιά μας. Πώς γίνεται αυτό; Όλοι βγάζουν κέρδος πάνω μας. Δεν μιλούν για την κατάσταση της υγείας μας. Δε μιλούν για την οικονομική μας κατάσταση, για το εργασιακό μας αδιέξοδο. ‘Όλα είναι κλειστά εδώ. Βρισκόμαστε στο σκοτάδι.»

« Στη Νάπολη συναντήσαμε ακτιβιστές από την Διεθνή Αντιρατσιστική Ένωση 3Febbraio, που μας πήγε στην εγκαταλελειμμένη περιοχή Licola, όπου ξεχασμένοι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, στοιβάζονται σε ετοιμόρροπα ξενοδοχεία που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s