Ανακοίνωση αλληλέγγυων γιατρών από το λιμάνι του Πειραιά

Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, Πέτρινη Αποθήκη Λιμάνι Πειραιά

Τις τελευταίες εβδομάδες οι προσφυγικές ροές αν και δεν αυξήθηκαν, εντούτοις το κλείσιμο των συνόρων είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή αρκετών από Ειδομένη και την αναγκαστική συσσώρευση και παραμονή ανθρώπων στους χώρους του λιμανιού του Πειραιά. Ο αριθμός των παραμενόντων σε μόνιμη βάση στο χώρο του λιμανιού υπολογίζεται σήμερα [19/4] στους 3800. Στους παραπάνω συμπεριλαμβάνεται σημαντική αναλογία πληθυσμού ευπαθών ατόμων, κυρίως παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένοι καθώς και άτομα με χρόνιες παθήσεις που χρήζουν παρακολούθησης και συνέχισης της αγωγής τους.

Το αυτοοργανωμένο Ιατρείο – Φαρμακείο στην Πέτρινη Αποθήκη δέχθηκε – σε 24ωρη κατά κανόνα βάση – και αντιμετώπισε επιτυχώς όλους όσους αναζήτησαν Ιατρική βοήθεια. Κατά προσέγγιση εξετάστηκαν ημερησίως πάνω από 100 άτομα με παθήσεις όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ρινικές λοιμώξεις, γρίπη και άνω στομαχικά προβλήματα, εξανθήματα, πονοκεφάλους, ημικρανίες, πονόλαιμο, κοιλιακό άλγος, καούρα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έμετο, μικρά εγκαύματα, ήπιες λοιμώξεις του δέρματος, πόνοι στην πλάτη, στο γόνατο, άγχος, αϋπνία, προβλήματα στα μάτια, κνίδωση, κοκ. Ένας μικρός αναλογικά αριθμός προσφύγων διακομίστηκαν για περαιτέρω διερεύνηση ή/και νοσηλεία στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής με την συνεργασία του ΕΚΑΒ.

Το αυτοοργανωμένο Ιατρείο – Φαρμακείο στην Πέτρινη Αποθήκη, λειτουργεί υπό την αιγίδα Αλληλέγγυων Λειτουργών Υγείας, μια ανεξάρτητη και Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί δε έμπρακτη δράση αλληλεγγύης και στελεχώνεται από ιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και μαίες. Λειτουργεί αντιεραρχικά με ισότιμη συμμετοχή και συνεργασία, χαίρει δε της αμέριστης υποστήριξης πληθώρας ανώνυμων πολιτών που συνεισφέρουν στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών του.

Παρόλα αυτά δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός της συνεχής διαστρέβλωσης και ενοχοποίησης της αλληλεγγύης και των ανθρώπων που την πράττουν ανεξάρτητα και ακηδεμόνευτα από τα ΜΜΕ και όχι μόνο. Καθώς και την περίεργη αρπαγή του ιατροφαρμακευτικού φαρμακευτικού υλικού μας από την αποθήκη στην Πέτρινη. Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα εκφοβισμού κάποιοι επέλεξαν να σταματήσουν για τους δικούς τους ιδιωτικούς λόγους. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν ανιδιοτελώς με οποιοδήποτε τρόπο στην κοινή προσπάθεια.

Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη δεν αποτελεί εικόνα για τις ειδήσεις αλλά μια βαθιά ανθρώπινη πράξη και δεν έχει θέση ανάμεσα σε συζητήσεις για επιχορηγήσεις, στην αυτοπροβολή της φιλανθρωπίας, τα πολιτικά παιχνίδια, ούτε μπορεί να υπαχθεί υπό κρατικό έλεγχο.

  • Το Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης στην Πέτρινη Αποθήκη, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς ανταλλάγματα για όσο αυτό χρειαστεί, σε όλους ανεξαιρέτως όπως έχει πράξει ως τώρα.
  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να πλαισιώσουν ενεργά το εγχείρημά μας. Χρειαζόμαστε γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς & μαίες για την κάλυψη της βραδινής βάρδιας 21-1πμ.
  • Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, στους αλληλέγγυους της Ειδομένης και όλων των χώρων παραμονής προσφύγων όπου η αλληλεγγύη γίνεται πράξη κάθε στιγμή με κάθε τρόπο.

17/4/2016 Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s