Επιζώντες μετανάστες από το ναυάγιο των 500 περιγράφουν πως γλίτωσαν

Της Έλενας Μπεκατώρου [ap.org][Mετάφραση-Επιμέλεια για το Kollect: I’m possible]

Δύο μετανάστες περιγράφουν το ναυάγιο από το οποίο γλίτωσαν την περασμένη εβδομάδα

Αθήνα, Ελλάδα – Δύο άνδρες που ήταν ανάμεσα στους 41 που διασώθηκαν το σαββατοκύριακο από ένα πλεούμενο που βρέθηκε ακυβέρνητο στη Μεσόγειο, περιέγραψαν την Πέμπτη το ναυάγιο, όπως είπαν, που θα μπορούσε να έχει σκοτώσει πάνω από 500 ανθρώπους.

Εάν επιβεβαιωθεί, το ναυάγιο, που θα είχε συμβεί κάπου την περασμένη εβδομάδα, θα είναι ένα από το τα πιο θανατηφόρα ναυάγια με μετανάστες στη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητη επιβεβαίωση για τραγωδία με μαζικές απώλειες στη θάλασσα. Οι αρχές του λιμενικού της Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Αιγύπτου δεν έχουν  επιβεβαιώσει για το ναυάγιο, και δεν έχουν υπάρξει αναφορές για πτώματα ή συντρίμμια που να έχουν ξεβραστεί στην ακτή.

Ο Muaz Mahmud Aymo, ένας 25χρονος Αιθίοπας, και ο Mowlid Isman, ένας 28χρονος Σομαλός, λένε ότι είχαν προορισμό προς την Ιταλία, φεύγοντας από το λιμάνι Τobruk της Λιβύης τη νύχτα, σε ένα πλεούμενο που επέβαιναν 200 άνθρωποι. Λένε ότι οι διακινητές τους ανάγκασαν εν πλω, να μπουν σε ένα μεγαλύτερο σκάφος, το οποίο λένε ότι είχε ήδη 300 ανθρώπους μέσα, αν και ήταν νύχτα και δεν μπορούσαν να δουν καλά.

Το μεγαλύτερο σκάφος βυθίστηκε κατά τη μεταφορά των ανθρώπων από το μικρότερο σκάφος, είπαν, και όλοι σκοτώθηκαν εκτός από 31 άτομα που ήταν ακόμα στο μικρότερο σκάφος και 10 ακόμη, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δύο, που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα από τους Σομαλούς που ήταν ακόμα στο μικρότερο σκάφος.

«Οι άνθρωποι όλοι, πέθαναν σ’αυτή τη θάλασσα», είπε ο Aymo, που είπε ότι το 2 μηνών μωρό του και η 20χρονη γυναίκα του ήταν ανάμεσα στα θύματα. Ο Isman είπε ότι έχασε την αδερφή του και το μωρό της.

Ο Aymo είπε ότι οι διακινητές τους είχαν πει ότι το ταξίδι, για το οποίο κάθε επιβάτης πλήρωσε 1,800$ θα ήταν ασφαλές.

«Σου λένε: Θα πας στην Ιταλία. Σήμερα. Απόψε. Χωρίς κανένα πρόβλημα. Είσαι ασφαλής», είπε σε δημοσιογράφους στη Αθήνα. Αλλά οι διακινητές τους ανάγκασαν να μετεπιβιβαστούν στο μεγαλύτερο σκάφος, το οποίο περιέγραψε ως ένα ξύλινο πλεούμενο περίπου 30 μέτρων. Και οι δύο είπαν ότι είδαν αυτούς που επέβαιναν εκεί να παλεύουν στο νερό και να πεθαίνουν.

«Είδαμε νεκρούς με τα μάτια μας», είπε ο Isman, μέσω του διερμηνέα.

Κατάφεραν να κολυμπήσουν προς το μικρότερο σκάφος και να επιβιβαστούν, αλλά ο διακινητής που το χειριζόταν αρνήθηκε να περιμένει και να σώσει άλλους που ακόμα πάλευαν στη θάλασσα, είπαν. Αντιθέτως έβαλε μπρος τη μηχανή, αγνοώντας τις ικεσίες των επιζησάντων που έκλαιγαν και μάλιστα κάποια στιγμή έβγαλε μαχαίρι απειλώντας τον Aymo.

Δεν είναι σαφές το πού ακριβώς έλαβε χώρα το ναυάγιο. Οι 41 που ανασύρθηκαν το Σάββατο από ένα φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα βρίσκονταν στη θάλασσα στο ακυβέρνητο σκάφος για τρεις ημέρες, είπε ο Aymo, αφού χάλασε η μηχανή του σκάφους. Τους βρήκαν 95 ναυτικά μίλια (110 μίλια) νοτιοδυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας και τους πήγαν στην Καλαμάτα.

Οι δύο άνδρες έδωσαν αναφορά κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου στην Αθήνα. Υπάλληλοι από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της ομάδας βοήθειας Πράξις, στις εγκαταστάσεις τις οποίας έλαβε χώρα η συνέντευξη τύπου, ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να μην πιέσουν τους άνδρες με δύσκολες ερωτήσεις, καθώς είχαν περάσει μια πολύ τραυματική εμπειρία.

Ο διεθνής οργανισμός για τη Μετανάστευση επίσης έδωσε αναφορά για το ναυάγιο βασισμένος στις αναφορές των επιζησάντων, αλλά η εκδοχή τους διέφερε λίγο από αυτή του ΟΗΕ.

Ο Aymo είπε ότι η μηχανή του μικρότερου σκάφους χάλασε λίγο μετά το ναυάγιο. Ο διακινητής που ήταν ακόμη πάνω στο σκάφος, φώναξε για βοήθεια και ένα άλλο σκάφος έφτασε και τον πήρε. Καθώς έφευγε, πέταξε τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών στη θάλασσα, και τους έδωσε ένα άλλο τηλέφωνο – το οποίο από την περιγραφή μοιάζει να ήταν φορητό δορυφορικό τηλέφωνο. Υποσχέθηκε ότι θα επέστρεφε να φτιάξει τη μηχανή και να φέρει φαγητό και νερό, αλλά ποτέ δεν το έκανε.

Ο Aymo είπε ότι οι επιβάτες ήταν τόσο απεγνωσμένοι που ξέχασαν την ύπαρξη του τηλεφώνου για τρεις ημέρες, καθώς η θάλασσα τους παρέσερνε και μειώνονταν οι προμήθειες. Την τρίτη ημέρα, θυμήθηκε το τηλέφωνο και είδε ότι υπήρχε ένα ιταλικό νούμερο αποθηκευμένο. Όταν το κάλεσε, κατάφερε να επικοινωνήσει με τις ιταλικές αρχές που οργάνωσαν τη διάσωση από το φορτηγό πλοίο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του λιμενικού της Ιταλίας Filippo Marini είπε ότι η Ιταλική ακτοφυλακή έλαβε μια κλήση το Σάββατο από κάποιον από τους 41 μετανάστες επιβάτες ενός σκάφους που βρισκόταν σε νερά που ανήκαν στην Ελληνική δικαιοδοσία έρευνας και διάσωσης.

Οι Ιταλοί αμέσως άλλαξαν την πορεία ενός εμπορικού πλοίου που βρισκόταν στην περιοχή για να τους σώσουν, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις όπου το πιο κοντινό πλοίο στο σκάφος που καλεί σε βοήθεια, συμβαίνει να είναι εμπορικό πλοίο.

«Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός», είπε ο Marini.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε όταν βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, ότι οι προσπάθειες να περιοριστεί το κύμα μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στις Ευρωπαϊκές Ακτές, αποδίδουν.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, στην Άγκυρα, ο Soltenberg είπε ότι η συλλογική προσπάθεια προσανατολίζεται στο να «κάνουν τη διαφορά» και ότι ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο, «μειώνεται σημαντικά».

Στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα, οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές από τις 20 Μαρτίου και μετά, θα έρχονται αντιμέτωποι με απέλαση εκτός και αν καταφέρουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Ο Stoltenberg είπε ότι η Τουρκία, βασισμένη σε πληροφορίες από το ΝΑΤΟ, «αναλαμβάνει δράση ενάντια στη δουλειά που έχουν στήσει οι διακινητές».

Αλλά, προειδοποίησε, η μάχη κατά των διακινητών απαιτεί «ευελιξία» καθώς οι διακινητές«έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν πορεία πολύ γρήγορα».

Η προσφυγική κρίση, πρόσθεσε ο Stoltenberg, επιδεικνύει πόσο επείγον είναι το να βρεθεί λύση στη Συριακή σύγκρουση.

Στην Τουρκία, που έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, έχουν καταφύγει ως τώρα 2,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες.

Η Suzan Frazer στην Άγκυρα, και ο Frances D’Emilio στη Ρώμη, συνέβαλαν στη σύνταξη αυτής της αναφοράς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s