Μια απάντηση στ@ μέσ@ αριστερ@ που λέει «Και γιατί δεν κάνετε κατάληψη εκεί που σας λέω εγώ;»

Ο αναρχικός χώρος[αλλά και αρκετ@ αριστερ@ και κομμουνιστ@] έχει κάνει 9-10 καταλήψεις. Γκίνη, Θεμιστοκλέους, Νοταρά, Κάνιγγος, Ορφανοτροφείο, 5ο Λύκειο[ή Γυμνάσιο; Δεν θυμάμαι] No Border Kitchen, Πλάτανος, Soli-Cafe και Turtle Corner [ξεχνάω καμία; Αν ναι, συμπληρώστε].

Αυτές είναι καταλήψεις και αυτο-οργανωμένα εγχειρήματα που ασχολούνται με το προσφυγικό. Από αυτά το Soli Cafe το NoBorder’s Kitchen και το Turtle Corner έφαγαν εκκενώσεις, προσαγωγές, επιθέσεις, απειλές τόσο από κράτος όσο και από φασίστες.

Όλα τα εγχειρήματα είναι είτε σε δημόσια κτήρια, είτε σε δημόσιους χώρους[πχ παραλία Τσαμάκια στη Μυτιλήνη(No Border’s Kitchen)], είτε κτήρια που ανήκουν σε ιδιώτες [όπως το Soli και η Θεμιστοκλέους].

Χθες έγινε μία ακόμη κατάληψη, στο City Plaza. Άρχισαν κατεβατά από περσόνες του Ίντερνετ: «Γιατί δεν πάτε να καταλάβετε το ΤΑΙΠΕΔ», «Γιατί δεν πάτε να καταλάβετε το ξενοδοχείο του τάδε μεγαλοεπιχειρηματία», «Είστε κότες, πάτε εκεί που σας παίρνει», «Παίζετε παιχνίδια στη πλάτη των προσφύγων» και άλλα πολλά.

Όλα αυτά γιατί λέγονται; Γιατί χθες ο αναρχικός χώρος, αντί να μπει σε κτήριο συμφερόντων πχ Βουλγαράκη [κατάληψη Θεμιστοκλέους] ή του Δημοσίου[κατάληψη Νοταρά] ή της εκκλησίας [κατάληψη Ορφανοτροφείο] μπήκε σε κτήριο συμφερόντων ανθρώπου από τα αριστερά. Μόνο που όπως λέει και το γνωστό σύνθημα «ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά και αριστερά», το ίδιο και η ιδιοκτησία τους.

Οι χώροι επιλέγονται ανάλογα με την λειτουργικότητά τους και όχι το εάν είναι εύκολοι ως στόχοι. Ούτως ή άλλως το να κάνεις κατάληψη είτε σε δημόσιο είτε ιδιωτικό κτήριο δεν είναι εύκολο πράγμα, είναι παράνομο οπότε σίγουρα δεν παίζει κάποιου είδους «ασφάλεια» από επιλογή εύκολου στόχου-κτηρίου γιατί ανά πάσα στιγμή όσος κόσμος είναι μέσα κινδυνεύει με προσαγωγή ή σύλληψη.

Ο κόσμος λοιπόν της αλληλεγγύης, αυτός ο κόσμος που τρώει στοχοποιήσεις από κράτος, καθεστωτικά ΜΜΕ και φασίστες, αυτός ο κόσμος που ξενυχτάει σε καταλήψεις στέγης ή στο λιμάνι του Πειραιά με το Λιμενικό να τον τραμπουκίζει ή στην Ειδομένη με την ΕΛ.ΣΑ να τον συλλαμβάνει, όχι μόνο δεν κάμπτεται από τους τόνους λάσπης που τρώει αλλά τσιτώνει και πεισμώνει με τα όσα ακούει.

Άρα, εντελώς φιλικά και χωρίς διάθεση για μπινελίκια, σε όλο αυτό το τσούρμο αριστερών ανθρώπων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία να πάψουν να θέτουν τέτοια γελοία ερωτήματα, να πάνε να καταλάβουν εκείνοι τους χώρους που υποδεικνύουν και να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τους πρόσφυγες.

Ειδάλλως καλό θα ήταν ή α) να σωπάσουν αφού δεν δρουν ή β) να πουν ξεκάθαρα πως βάζουν ένα κλικ παραπάνω το δικαίωμα στην ιδιοκτησία ενός μεγάλου κτηρίου από το δικαίωμα στη στέγαση προσφύγων εντός αυτού για να είναι τουλάχιστον ειλικρινείς.

Όχι, τίποτα άλλο, αλλά μας πρήξατε.

[Για το Kollect: Θάνος Αγγελόπουλος]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s