Για την παιδαριώδη επιδεικτική κρεατοκατάνυξη των άθεων την Μ. Παρασκευή.

Το αντιγράψαμε από το προσωπικό προφίλ του Κώστα Καρπαδάκη

[Παίζουν διάφορες απόψεις σχετικά με τον Φανερό Δείπνο, μία που λέει ότι ορθώς έγινε, μία που λέει ότι κακώς έγινε και μία που λέει ότι είναι κενή νοήματος. Αυτό το κείμενο είναι ένα κείμενο που λέει πως κακώς γίνεται ο Φανερός Δείπνος και παρατίθεται χάρη της πολυφωνίας.]

***

Από καιρό τονίζω πως το κίνημα των άθεων έχει ξεφύγει εντελώς απο τους αρχικούς σκοπούς του και εξελίσσεται σε μια οιωνεί ιδεολογία πίστης (σε υλισμό, επιστήμη, κλπ) που έχει όλα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της οργανωμένης και φανατικής θρησκείας που υποτίθεται πολεμά. Την θρησκεία την πολεμάμε ως έναν εξουσιαστικό θεσμό που επιβάλλεται σε όλους, ποικιλοτρόπως, έμμεσα η άμεσα, σε θρήσκους, αλλόθρησκους, άθεους, αγνωστικιστές κλπ. Από αυτές τις πτυχές της θρησκείας επιδιώκουμε να απαλλαγούμε και εφόσον αυτό επιτευχθεί, δεν μας πέφτει λόγος τι κάνει ο άλλος που θέλει να πιστεύει.

Ευτυχώς, η χριστιανική θρησκεία έχει διαβρωθεί αρκετά από την ηγεμονική ιδεολογία του διαφωτισμού και οι επιβαλλόμενες επεμβάσεις στην ζωή μας είναι από απλώς ενοχλητικές έως διακριτικές και αδιάφορες όπως η νηστεία (Μην ακούσω κουβέντα, έτσι είναι, ο διαφωτισμός την έχει υποσκελίσει, αλλιώς πάτε μια βόλτα απο Σαουδική Αραβία σε αναζήτηση ιχνοστοιχείων διαφωτισμού και αν εντοπίσετε κανένα τρίψτε τό μου μετά στην μούρη.) Κανένας τραγόπαπας δεν σου επιβάλλει να νηστεύεις επί ποινή, έστω αφορισμού, ούτε την σαρακοστή, ούτε την Μεγάλη βδομάδα. Τρως ελεύθερα και κανονικά ό,τι γουστάρεις και δεν δίνεις λόγο σε κανέναν.

Σε μια τέτοια πτυχή απόλυτης αποχής της εκκλησίας από την παρέμβαση στην ζωή σου, ο μόνος λόγος που γίνεται δημοσιοποιημένη κρεατοκατάνυξη σε μια μέρα που πολλοί θρήσκοι επιλέγουν την νηστεία είναι η παιδαριώδης πρόκληση και bullying. Κάντε την μεταξύ σας, υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να ανακοινωθεί δημόσια; Δεν είναι αυτό μια άνευ σοβαρότητας και νοήματος πρόκληση; Ποιό είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της εξουσίας της θρησκείας;

Έχετε αναλογιστεί πόσες πτυχές της ζωής μας είναι διαμορφωμένες από την θρησκεία και δεν μας ενοχλούν καθόλου γιατί δεν έχουν για τους άθεους πλέον θρησκευτικό περιεχόμενο; Μέχρι και οι Αργίες, εκτός Εθνικών εορτών είναι ουσιαστικά θρησκευτικού περιεχομένου. Θα οργανώσετε άραγε, καμιά πρόκληση τέτοιου ύφους, σε κάτι που δεν στο επιβάλλει η θρησκεία, (όπως ακριβός στην κρεατοκατάνυξη την Μ.Παρασκευή) να δηλώνετε δημόσια πως θα δουλεύετε Κυριακή, για να την «σπάσετε» στους πιστούς, που εκείνη την μέρα πάνε εκκλησία και μετά βόλτα; Άντε να σας δω κι εδώ, και όχι μόνο επιλεκτικές ψευτομαγκιές.

[Σχόλιο συντάκτη(που δεν αντανακλά το σύνολο των συντακτών του μέσου)]: Η εκκλησία δεν απέχει από την ζωή μας μιας και οι εκπρόσωποί της συχνά πυκνά ξερνάνε ρατσισμό και ομοφοβία και μίσος προς τ@ άλλ@. Η εκκλησία πλέον όμως δεν έχει λόγο για το τι τρώμε και για αυτό το λόγο το προβοκάρισμα είναι άνευ ουσίας. Όσο υποκριτική είναι η νηστεία μιας μέρας από τους χριστιανούς ορθόδοξους για να καθαρίσουν τις αμαρτίες τους [λοοοοολ] και την αμέσως επόμενη στιγμή να κάνουν σεξ με τον Χριστό και την Παναγία άλλο τόσο υποκριτικό είναι να τρως κρέας για «σπάσιμο» που ούτως ή άλλως θα το έτρωγες].

Advertisements

7 σκέψεις σχετικά με το “Για την παιδαριώδη επιδεικτική κρεατοκατάνυξη των άθεων την Μ. Παρασκευή.

 1. Τι λες βρε μαλακά. Τόσα χρόνια καταπίεσης εχουμε από την εκκλησία… Όπως πολύ σωστά το ειπες…ο καθένας κάνει ότι γουσταρει και οι άλλοι γουσταρουν να τρώνε κρέας και να το ποσταρουν

  Μου αρέσει!

 2. Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΡΕΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΛΤΙΤΣΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΜΑ ΑΠΟ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ) ΔΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΒΟΛΤΙΤΣΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ. ΕΑΝ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΚΤΥΠΟΥΣΕ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ….ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΟΣΟ ΤΙΣ ΚΤΥΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΗΣΥΧΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΤΕ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΚΑΙ , ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ, ΓΙΑΥΤΟ. ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΑΔΙΣΤΙΚΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

  Μου αρέσει!

 3. Η εκδήλωση ποτέ δεν χαρατηρίστηκε ως κρεατοφαγική αλλά αντι-νηστευτική (αν υπάρχει τέτοια λέξη). Όλο σου το άρθρο λοιπόν είναι ένα strawman argument που τόσο πολύ έχει χρησιμοποιηθεί αυτές τις μέρες. Επίσης επί 6 χρόνια γινόταν η εκδήλωση (η οποία ανακοινώνονταν μόνο σε άθεους) αλλά δε είχε ανοίξει μύτη αλλά φυσικά όταν αρχίσαν να την προβάλουν χριστιανικά σάιτ και φυλλάδες ΤΟΤΕ θυμηθήκατε όλοι ότι προσβάλλει χωρίς λόγο. Η υποκρισία στο μεγαλείο της. Το κυνήγι για τα λάικς προφανές.

  Μου αρέσει!

  1. Πραγματικά, ως λαός είμαστε τόσο ή του ύψους, ή του βάθους, που το άρθρο μιλάει σε αυτιά κουφά. Στα σχόλια από κάτω βλέπω άσβεστο μίσος, το οποίο δε δικαιολογείται για κανένα λόγο. Δεν είμαστε από τις γενιές που καταπιέστηκαν από την εκκλησία, είμαστε από αυτές που μπορούν επιτέλους να την περιθωριοποιήσουν αν θέλουν, και οι επόμενες γενιές να την αποκλείσουν από την οικογενειακή τους ζωή και τις συνήθειες/ έθιμά τους. Αντ’αυτού, κάποιοι θεωρούν οτι η καλύτερη πολιτική είναι ο ανοιχτός πόλεμος. Από ιεροεξεταζόμενοι να γίνουν ιεροεξεταστές. Ελπίζω κάποτε να ωριμάσουμε πνευματικά σα λαός, αυτή τη στιγμή συμπεριφερόμαστε σα καθυστερημένοι, είτε με την πλήρη ταύτιση σε ένα απαρχαιωμένο δόγμα είτε με τη δαιμονοποίησή του. Τελικά οι εικονομαχίες είναι κάτι που σα λαός δε ξεπεράσαμε ποτέ.

   Μου αρέσει!

 4. Πρώτα απ’όλα η ανακοίνωση λέει ότι καθένας μπορεί να φάει ότι θέλει αρκεί να το κάνει γιατί το θέλει, όχι επειδή του το υποδεικνύει κάποια θρησκεία. Δεύτερον, αυτό γίνεται χρόνια τώρα και δεν είδαμε να γίνεται θέμα. Επειδή διάφορα τζιμάνια και ευσεβείς τυπολάτρες ξαφνικά το ανακάλυψαν και τάχα μου «θίχτηκαν», προφανώς δε είναι δικό τους πρόβλημα. Δικαίωμά τους να κάνουν και κρεατοφαγία και ότι γουστάρουν. Δηλαδή για να μη «προκαλέσει»(sic) κάποιος και να μη φανεί και καλά
  «επιδειξίας» θα πρέπει να αποδεχτεί το υπάρχον status quo; Ωραία ιδέα για την ελευθερία έχετε κάποιοι που μου το παίζετε και αναρχικοί . Κατάντια.

  Μου αρέσει!

 5. Σοβαρα τωρα. Αυτη η καραμελα με τις αργιες πρεπει να παψει. Αναλογιστείτε ποιοι εργαζονται κ ποιοι οχι σε μια υποτιθεμενη αργια. Το 80% των εργαζομενων εργαζεται Κυριακες και αργιες. Το 5ημερο δεν κοιταζει αργιες. Σερβιτορες, μπαρμαν, πωλητριες, αστυνομικοι, πυροσβεστες, ταξιτζιδες, ιατροι, νοσηλευτες, ανθοπωλες, ζαχαροπλαστες, οδηγοι τρενου,μετρο,τραμ,νταλικας, φαρμακοποιοί και πολλοι αλλοι. Ποιοι καθονται? Εκπαιδευτικοί, δημοσιοι υπαλληλοι σε ποστο γραφειου…αυτοι ολοι ολοι νομιζω…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s