«Κοινωνικό πείραμα» ή φιλανθρωπική απάτη;

Αυτό το κείμενο γράφεται με αφορμή το «κοινωνικό πείραμα» με τον άστεγο το οποίο έγινε viral τώρα τελευταία.

Αγνοούσα το βίντεο αυτό μέχρι που μου το έστειλε ένας  φίλος. Το concept γνωστό. Ο youtuber κάνει τ@ άστεγ@ και ζητά από περαστικούς να τους δώσουν φαγητό ή χρήματα. Μετά ζητάει φαγητό ή τροφή από άστεγους ανθρώπους και συνήθως εκείνοι ανταποκρίνονται και του προσφέρουν ότι μπορούν από τα λίγα που έχουν.

Δείτε αυτό πχ:

[Το συγκεκριμένο βίντεο βγήκε το 2014. Με ένα google search βρήκα  ότι τότε για 1 εκ. views η Google σου δίνει περίπου 1,300$. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει 31,5 εκ. views. Άρα έχει βγάλει πάνω κάτω 40.000$ στην πλάτη ενός αστέγου.]

Αυτό λοιπόν παίζει πολύ στις ΗΠΑ και άρχισε από youtubers. Σκαρώνουν τέτοια «κοινωνικά πειράματα» με στόχο την ευαισθητοποίηση έτσι ώστε να δείξουν την απάθεια της κοινωνίας στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης και ανέχειας σε αντιδιαστολή με την δική τους δράση που είναι φιλανθρωπική αλλά  εννοείται πως δεν θα πουν τίποτα για το τι φταίει για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άστεγοι.

Και αυτό γιατί δεν τους πολυνοιάζει, ο βασικός στόχος αυτών των βίντεο είναι άλλος, είναι η εκμετάλλευση ενός άστεγου άνθρωπο για να τσιμπίσουν οι youtubers τα κλικ και κλικ σημαίνει λεφτά, είτε από τη Google απευθείας, είτε από κάποιον χορηγό. Κοινώς εκμετάλλευση στα πλαίσια της κοινωνίας του θεάματος με τη μάσκα της φιλανθρωπίας. Σαν την επίσκεψη των σελέμπριτις στον Πειραιά. Αληθινό, πραγματικό κοινωνικό πείραμα είναι η ΒΙΟ.ΜΕ, οι Ρομπέν του Ξύλου και η κατάληψη στέγης μεταναστών/τριων το Ορφανοτροφείο και χρειάζονται όντως την βοήθεια μας όπως όλα τα αυτό-οργανωμένα εγχειρήματα.

[Όσ@ θέλετε να στηρίξετε τους άστεγους της Αθήνας μπορείτε να βάλετε ένα χεράκι στην Κοινωνική Κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος]

Για το kollect: Θάνος Αγγελόπουλος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s