Γαλλία: Κατηγορείται ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης για σεξουαλικές επιθέσεις

Ο οικολόγος βουλευτής, δακτυλοδεικτούμενος από περισσότερες εκλεγμένες του ΕΕLV (Ευρώπη-Οικολογία Οι Πράσινοι) για τη συμπεριφορά του προς τις γυναίκες, παραιτήθηκε αυτή τη Δευτέρα από την αντιπροεδρία της Εθνοσυνέλευσης για «να μπορέσει να διασφαλίσει την υπεράσπισή του» και αρνείται τις κατηγορίες κάθετα.

[Πηγή: tempsreel.nouvelobs.com // Μετάφραση-Επιμέλεια για το Kollect: Μαρσώ]

Ο Πράσινος Βουλευτής Ντενίς Μπωπέν υπέβαλε τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης, κατά τον ίδιο προκειμένου «να μπορέσει να διασφαλίσει την υπεράσπισή του». Μερικά λεπτά νωρίτερα, σε μία ανακοίνωση τύπου, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Κλώντ Μπαρτολόν (του Σοσιαλιστικού Κόματος) του το είχε ζητήσει ύστερα από τις κατηγορίες που αναμεταδόθηκαν από την Mediapart και την France Inter.

Επώνυμα, τέσσερεις γυναίκες κατηγορούν ανοιχτά τον Ντενίς Μπωπέν για σεξουαλική παρενόχληση. Κατά τη διάρκεια μίας πολύμηνης έρευνας της οποίας τα δύο προαναφερθέντα μέσα αποκαλύπτουν σήμερα το περιεχόμενο, άλλες γυναίκες, συνεργάτιδες ή υπάλληλοι του βουλευτή, έχουν αναφερθεί σε παρόμοια περιστατικά θέλοντας όμως να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, φοβούμενες αντίποινα.

«Υπάρχει σε αυτόν τον τομέα μια πραγματική συνωμοσία της σιωπής, αλλά πρόκειται για κοινό μυστικό. Οι ερωτηθέντες ελπίζουν ότι αυτό θα απελευθερώσει το λόγο των φερόμενων ως θυμάτων και να δείξει σε εκείνες που παραμένουν σιωπηλές, οτι μπορούν να μιλήσουν και κυρίως να ακουστούν , «έγραψε η France Inter, η οποία αναφέρει ότι ο Ντενίς Μπωπέν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η αντίδραση του Ντενίς Μπωπέν

Μετά τις αποκαλύψεις, ο βουλευτής απάντησε μέσω του δικηγόρου του:

«Κατόπιν της αμφισβήτησής του από τον τύπο, ο κύριος Ντενίς Μπωπέν θα ήθελε να τονίσει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του για τα ποινικά αδικήματα όπως διατυπώνονται είναι ψευδείς, αβάσιμες και συκοφαντικές. Ο κος Ντενίς Μπωπέν αμφισβητεί εκ βάθρων την ιδέα της σεξουαλικής παρενόχλησης και πόσο μάλλον αυτή της σεξουαλικής επίθεσης, οι οποίες του είναι παντελώς άγνωστες.»

Ο βουλευτής, ο οποίες τονίζει ότι δεν διώκεται επ’ ουδενί ποινικά, «εξετάζει το ενδεχόμενο» να υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Μαρτυρίες από το 1998 έως το 2014

Ανάμεσα στις γυναίκες που αποφάσισαν να μιλήσουν, βρίσκεται και η εκπρόσωπος τύπου του EELV, Σαντρίν Ρουσσώ. Τα γεγονότα που καταγγέλλει φτάνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2011:

«Με κόλλησε στον τοίχο κρατώντας με από το στήθος και προσπάθησε να με φιλήσει στο διάδρομο, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος μίας συνεδρίασης στην οποία παρευρισκόμουν. Μίλησα με δύο μέλη της ηγεσίας του κόμματος. Ο ένας μου είπε: «Ωχ, ξανάρχισε.» Και ο άλλος: «Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν πολύ συχνά».

Η Ελέν Ντεμπόστ, βοηθός στο δημαρχείο της Λε Μανς από το 2014, αφηγείται ότι έλαβε «γραπτά μηνύματα σεξουαλικού χαρακτήρα» με «διατυπώσεις περισσότερο από προκλητικές». Η Ιζαμπέλ Αττάρ, βουλευτής οικολόγος (πρώην EELV), αποκαλύπτει ότι υπήρξε παραλήπτρια δεκάδων γραπτών μηνυμάτων του Ντενίς Μπωπέν για ενάμιση χρόνο:

«Μία σχεδόν καθημερινή σεξουαλική παρενόχληση μέσω γραπτών μηνυμάτων η οποία ξεκινά τον Ιούνιο του 2012 και που διήρκεσε μέχρι το τέλος του Φεβρουάριου του 2014 οπότε και έφυγα από το κόμμα. Ήξερα πως ήμασταν αρκετές εκλεγμένες και μία συνεργάτιδα που λαμβάναμε αυτά τα μηνύματα. Πολλές παρέμειναν στη σιωπή για να μην πληγώσουν τη σύντροφό του (τη σημερινή Υπουργό Στέγασης, Εμμανυέλ Κός).»

Ο συνεργάτης της Ιζαμπέλ Αττάρ, Φρεντρίκ Τουταίν, είδε τα μηνύματα και επιβεβαιώνει πως ήταν βαριά, πρόστυχα, πολύ επίμονα. «Θυμάμαι ένα που αναφερόταν στο σταυροπόδι και στο οποίο ανέφερε ‘μου αντιστέκεσαι, μου αρέσει αυτό’. Ήμουν υπεύθυνος του προσωπικού και είχα να ασχοληθώ με περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Για εμένα, είναι χαρακτηρισμένος.» Και προσθέτει:

«Μία συνεργάτιδα έλαβε επίσης βρώμικα γραπτά μηνύματα και υπέστη ακόμη και αγγίγματα.»

Η Αννί Λαμέρ, ακτιβίστρια των Πράσινων εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, αναφέρει γεγονότα πολύ παλιότερα. Υπάλληλος του κόμματος στο τέλος της δεκαετίας του 90, συναντιέται συχνά με τον Ντενίς Μπωπέν στην έδρα των Πρασίνων στο Παρίσι: «Ακούγαμε ότι εμείς δε θα παίρναμε ποτέ καρέκλα γιατί δε θελήσαμε να πάμε μαζί του.. πιστεύω ότι ακόμα και σε εμάς τους Πράσινους, συμβαίνει να μην μπορούμε να διαφοροποιήσουμε αυτόν που παρενοχλεί από αυτόν που γοητεύει. Ακούγεται και ότι: «Αν δεν κατέθεσαν μήνυση, είναι επειδή δεν είναι αλήθεια.»

Η φωτογραφία που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει

Στις 8 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών, αρκετοί πολιτικοί αποφασίζουν να συμμετάσχουν στην διοργάνωση της εκστρατείας «Βάλτε κόκκινο», που υποτίθεται πως θα έδειχνε τη δέσμευσή τους κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, και φωτογραφίζονται με κόκκινο κραγιόν στα χείλη. Στο πλευρό του Ολιβιέ Φαλορνί, του Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ ή ακόμη του Μπενουά Αππαρύ, φιγουράρει ο…Ντενίς Μπωπέν (δεύτερος από τα αριστερά). Ο αντιπρόεδρος της Συνέλευσης δημοσιεύει μάλιστα τη φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Όταν ανακάλυψα τη φωτογραφία, μου προκάλεσε πραγματική ναυτία», λέει η Ελέν Ντεμπόστ. «είπα πως δεν μπορούσαμε να συνεχίζουμε να το βουλώνουμε, γιατί βουλώνοντάς το, γινόμαστε συνένοχοι στο γεγονός ότι όλο αυτό συνεχίζεται. Δεν είναι αυτή η πολιτική που θέλω.»

Ο Ντενίς Μπωπέν, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων από το 1998 έως το 2002, μόλις είχε αφήσει το κόμμα στις 18 Απριλίου, λόγω της διαφωνίας του με τη στρατηγική του κόμματος του οποίου υπήρξε μέλος για 27 χρόνια. Ένα μήνα νωρίτερα, η σύζυγός του, Υπουργός Στέγασης Εμμανυέλ Κος, πρώην γραμματέας των Πράσινων, διαγράφηκε από το κόμμα επειδή αποδέχθηκε κυβερνητικό αξίωμα.

Καμία από τις τέσσερεις γυναίκες που καταθέτουν τις μαρτυρίες τους στην Mediapart και στην France Inter δεν εκφράστηκε δημόσια μέχρι στιγμής και καμία δεν υπέβαλλε μήνυση. Για τις περισσότερες, τα γεγονότα χρονολογούνται πριν από περισσότερα από τρία χρόνια και έχουν συνεπώς παραγραφεί.

«Πιστεύω ότι πιάστηκα σε αυτό που λένε όλες οι γυναίκες όταν πέφτουν θύματα βίας, που αισθάνονται υπαίτιες, εύθραυστες, απομονωμένες», εξηγεί η Σαντρίν Ρουσσώ. «Είναι αυτό ακριβώς που αισθάνθηκα κι εγώ τότε. Και εγώ, που είμαι μία μαχόμενη φεμινίστρια, δεν είμαι υπερήφανη που δεν κατέθεσα μήνυση.»

«Το πρόβλημα είναι ότι νομίζουμε πολύ γρήγορα ότι είμαστε η μόνη που την αφορά και συνεπώς δε μιλάμε», λέει η Ιζαμπέλ Αττάρ. « Ενώ μόλις σπάσει το απόστημα, συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει μόνο μία, αλλά και μία άλλη, κι ύστερα κι άλλη, κοκ. Και πως όλος ο κόσμος το βουλώνει από σεβασμό στην σύντροφό του, διότι είναι στέλεχος του κόμματος, διότι χαλάει το τοπίο. Ακριβώς, ένα κόμμα που είναι ικανό να κάνει το ξεσκαρτάρισμά του εσωτερικά, είναι ένα γενναίο κόμμα. Και το EELV μπορεί να γίνει ένα γενναίο κόμμα.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s