17 Μαίου, Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας

Του Αδέσποτου

Ήταν 17 Μαΐου του 1990, η ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε από τις «ψυχικές διαταραχές» (ICD), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).Όμως υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα η «διαταραχή ταυτότητας φύλου», για τα διεμφυλικά / τρανς άτομα, δίχνωντας πως υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι αυτά τα άτομα να μην υφίστανται διακρίσεις και βία.

Ο χάρτης αυτός (http://tgeu.org/trans-rights_europe_map_2016/) που δημοσιεύτηκε το 2016 από την Transgender Europe (TGEU), δείχνει ότι σε 24 χώρες στην Ευρώπη, η υποχρεωτική στείρωση είναι προαπαιτούμενη για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ 16 χώρες δεν παρέχουν καμία δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ατόμων.

Η βία και ο εκφοβισμός που δέχονται οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ δεν αφορά μόνο αυτ@ς, αλλα και εμάς, διότι σαν αναρχικές/κοί και αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας, αγωνιζόμαστε για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και οι κοινωνικές διακρίσεις με βάση το φύλο, τη σεξουαλικότητα, ή την φυλή. Οπότε θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως ο αγώνας τους για απελευθέρωση δεν είναι και δικός μας αγώνας.

Ο αναρχισμός από τις απαρχές του είχε υποστηρίξει τους αγώνες των ΛΟΑΤΚΙΑ+. Ακόμα, πολλ@ σημαίνοντες αναρχικ@, ήταν και ίδι@ Λεσβίες-Ομοφιλόφιλοι-Αμφί-Τρανς. Η Έμμα Γκόλντμαν πρωτοστάτησε στους αγώνες των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ. O αναρχικός Tζον Χένρι Μακέυ ήταν ο ίδιος ομοφυλόφιλος. Ο αναρχικός Άντολφ Μπράντ ήταν αυτός που δημοσίευσε το πρώτο ομοφυλοφυλικό περιοδικό το 1896. Ο Αλεξάντερ Μπέργκμαν, έγραψε για τις ομοφυλοφιλικές του εμπειρίες στο βιβλίο του «Μνήμες από τη Φυλακή» (Prison Memoirs). O Έριχ Μίζαμ λεγεται πως ήταν ομοφυλόφιλος. Ο σπουδαίος Ντανιέλ Γκέριν ήταν ομοφυλόφιλος και υποστήριζε θερμά τον ελεύθερο έρωτα. Η αναρχική και ιδρύτρια των Ελεύθερων Γυναικών (Mujeres Libres) Σαρνοίλ Σάνσεθ Λουσία ήταν λεσβία και φεμινίστρια.

Οι αναρχικ@ πάντα πίστευαν πως ο Αγώνας για την απελευθέρωση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ , όπως επίσης και οι μάχες εναντίων του ρατσισμού και του σεξισμού έπρεπε να είναι αγώνες με ταξικά χαρακτηριστικά, επειδή το επαναστατικό υποκείμενο που θα πραγματοποίησει την κοινωνική επανάσταση είναι η ίδια η κοινωνία των καταπιεσμένων, συμπεριλαμβάνομένων και των ΛΟΑΤΚΙΑ. Όλοι οι καταπιεσμεν@ έχουν δυο κοινούς καταπιεστές, το κράτος και το κεφάλαιο, που αν δεν συντριβούν θα συνεχίσουν να συντρίβουν την κοινωνία, και όσο θα υπάρχουν, η απελευθέρωση των ΛΟΑΤΚΙΑ θα είναι κάτι αδύνατο. Τα νομικά δικαιώματα που κατακτούνται δεν είναι αρκετά ώστε να έρθει η απελευθέρωση, μόνο μια κοινωνική επανάσταση που θα μετασχηματίσει τις κοινωνικές σχέσεις μπορεί να είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για την καταπίεση και την βία που δεχόμαστε. Οπότε ας παλέψουμε όλοι μαζί για ένα κόσμο που οι άνθρωποι θα μπορούν να αγαπήσουν όποιον θέλουν και να κάνουν έρωτα με όποιον θέλουν (εφόσον θα υπάρχει συναίνεση). Το έχουμε όλ@ ανάγκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s