Μια απάντηση στον Πιτσιρίκο για τον φασισμό της Πολιτικής Ορθότητας.

Αγαπητέ μικροαστέ Πιτσιρίκο, χθες διάβασα αυτό το κείμενό σου, από ανάρτηση φίλης.

Ομολογώ δεν παραξενεύτηκα καθόλου. Είναι άλλωστε αναμενόμενο από ένα μικροαστικό υποκείμενο, σαν εσένα, να ταυτίζεται, μερικώς ή ολικώς, με το καλύτερο παράδειγμα μικροαστού που πήρε εξουσία στα χέρια του και να μεταθέτει την ευθύνη σε εκείνους που, μερικώς ή ολικώς, αντιπαλεύουν αυτές τις πρακτικές που ασκεί.
Λες λοιπόν πως ο Τραμπ νίκησε γιατί δεν φοβάται να πει αυτό που σκέφτεται και δεν φοβάται να το πράξει κιόλας και πως επειδή λέει αυτά που σκέφτεται και κάνει ο κόσμος τον ψήφισε γιατί κουράστηκε από το φασισμό της πολιτικής ορθότητας.
Είναι αλήθεια όμως αυτό; Φυσικά όχι. Έχουν σημασία τα πραγματικά γεγονότα; Φυσικά ναι. Σε ενδιαφέρουν; Φυσικά όχι, αφού αυτά είναι εκείνα που αποδεικνύουν το πόσο ταυτισμένη είναι η σκέψη σου με την σκέψη των ακροδεξιών.
Και εξηγούμαι: Ο Τραμπ δεν κέρδισε τις εκλογές, ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των εκλεκτόρων, ο Τραμπ όμως έχασε κατά 2.000.000 ψήφους. Ο Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκατομμύρια ανθρώπους από όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες των ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή που πήρε την προεδρική καρέκλα. Οι μόνοι που τον στηρίζουν είναι οι φασίστες και οι υπερσυντηρητικοί.
Μαύρ@, Λατίν@, μετανάστ@, lbtqi άτομα, Εβραί@, Χριστιαν@, αναρχικ@, κομμουνιστ@, δημοκράτ@, φιλελεύθερ@, προλετάρι@ και γενικά προοδευτικ@ έχουν στραφεί εναντίον του Τραμπ. Και οι λόγοι που έχουν στραφεί εναντίον του είναι πολλοί. Είναι οι ρατσιστικές πολιτικές του για την μετανάστευση, είναι οι μισογύνικες πολιτικές του στο θέμα των αμβλώσεων, είναι οι επιλογές ναζίδων ως διαμορφωτές της εσωτερικής πολιτικής και είναι και οι πολιτικές που πλήττουν την εργατική τάξη.
Οι υποστηρικτές του Τραμπ από την άλλη, όταν τους λένε πως είναι ρατσιστές επειδή πχ λένε πως οι πλειοψηφία των Μεξικάνων μεταναστών είναι βιαστές και εγκληματίες και πως οι μουσουλμάνοι είναι τζιχαντιστές και τρομοκράτες απαντάνε πως οι επικριτές τους είναι φασίστες της πολιτικής ορθότητας που θέλουν να τους κλείσουν το στόμα και να τους λογοκρίνουν.
Εδώ όμως έχουμε ένα πρόβλημα, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως το να σε εγκαλεί κάποιος για κάτι δεν είναι λογοκρισία. Λες πως «Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν επιτρέπεται να πεις τίποτα». Περίεργο, γιατί εσύ λες και γράφεις ό,τι θες. Εάν εγώ σου πω πχ πως είσαι ένας αριστερόστροφος Ελληνάρας μικροαστός, μισογύνης που αναπαράγεις και υποστηρίζεις όλη την φασιστική νοοτροπία για τους Χ-Ψ λόγους και με τα Χ-Ψ μέσα, δεν σε λογοκρίνω, σε κριτικάρω και σε εγκαλώ. Λογοκρισία θα ήταν να σου απαγορεύσω να μιλάς. Καταλαβαίνεις, φαντάζομαι, ότι η διαφορά ανάμεσα στο ασκώ κριτική, ή και πολεμική, και στο λογοκρίνω είναι τεράστια. Καταλαβαίνεις πως γράφεις ελεύθερα ό,τι θες στην σελίδα σου χωρίς κάποι@ να σε λογοκρίνει; Αν όχι, επειδή είσαι και εντελώς αστοιχείωτος πάνω στο ζήτημα, ευχαρίστως να σου προτείνω και καμιά βιβλιογραφία να ξεστραβωθείς.
Αν πάλι βαριέσαι, τότε πάμε σε μερικά παραδείγματα από την καθημερινότητα, μπας και καταλάβεις.
Παράδειγμα 1ο: «Η Μέρκελ είναι πατσαβούρα».
Η Μέρκελ είναι αρχηγός ενός αστικού κράτους, που υπηρετεί και προάγει τα συμφέροντα της αστικής τάξης του κράτους της και των συμμάχων τους, που ως αποτέλεσμα έχουν καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια μη προνομιούχων ανθρώπ@. Είναι δηλαδή μια σιχαμένη αστή πολιτικός που τσακίζει ανθρώπους για να κερδίζουν φράγκα οι πλούσιοι. Αλλά δεν είναι πατσαβούρα. Μπορείς να ανατρέξεις σε πολλά λεξικά της ελληνικής για να δεις πως η λέξη πατσαβούρα δεν έχει καμία σχέση με όσα κάνει η Μέρκελ αφού το περιεχόμενο της και η σημασία της έχει ως στόχο να πλήξει μια γυναίκα που θεωρείται «ελαφρών ηθών». Και όπως γνωρίζουμε πολύ καλά το τι κάνει μια γυναίκα με το μουνί της δεν αφορά κανέναν άλλον παρά την ίδια. Κατάλαβες τώρα γιατί είσαι σεξιστής; Επομένως όταν σου λέω πως είσαι σεξιστής γιατί λες πατσαβούρα την Μέρκελ δεν σε λογοκρίνω, σε κριτικάρω.
Παράδειγμα 2ο: «Δεν είναι μετανάστες, είναι λαθρομετανάστες».
Αυτή είναι η αγαπημένη φράση των απανταχού φασιστών. Με τον τρόπο αυτό στιγματίζουν μετανάστ@ και πρόσφυγες, αναπαράγουν ψεύδη περί εγκληματικότητας και κακής συμπεριφοράς και διαμορφώνουν κλίμα εναντίον τους. Οι αντιρατσιστ@ όμως απαντούν πως αυτή η έκφραση είναι λάθος γιατί δεν υπάρχουν λαθραί@ άνθρωπ@. Με λίγα λόγια καταφεύγουν σε αυτό που εσύ ονομάζεις φασισμό της πολιτικής ορθότητα για να εγκαλέσουν, να κριτικάρουν και να απαντήσουν στις ρατσιστικές χυδαιότητες των ακροδεξιών.
Και πάμε παρακάτω. Λες: «Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ ανακουφιστική και απελευθερωτική για εκατομμύρια ανθρώπους που υφίστανται τον φασισμό της πολιτικής ορθότητας, δεν μπορούν να μιλήσουν και ακούν κάποιον επιτέλους να λέει τα πράγματα που σκέφτεται χωρίς να φοβάται».

Ξέρεις πόσα περιστατικά ρατσισμού έγιναν από οπαδούς του Trump που ένιωσαν ανακουφισμένοι και απελευθερωμένοι από τον φασισμό της πολιτικής ορθότητας; Φυσικά και δεν ξέρεις και δεν έκατσες και να το ψάξεις, οπότε διάβασε αυτό.

 

Λες: «Ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και υπήρχε ηχητικό απόσπασμα στο οποίο -μεταξύ άλλων- ακουγόταν να λέει πως, αν είσαι σταρ, τις γυναίκες «τις πιάνεις από το μoυνί».
Μόνο που δεν είναι έτσι. Τις γυναίκες τις πιάνεις από το μουνί όταν οι ίδιες συναινούν στο να τις πιάσεις. Έχουν υπάρξει ήδη περιστατικά που οπαδοί του Trump έχουν πιάσει γυναίκες από το μουνί χωρίς την συναίνεσή τους επειδή το είπε και το έκανε ο Trump.
Για πες μας γλυκέ μου τώρα, εσύ νιώθεις ανακουφισμένος και απελευθερωμένος που ναζίδες μιμούνται τις πρακτικές του Trump και κυνηγούν, τραμπουκίζουν και δέρνουν μαύρ@ και μισογύνιδες κάνουν σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες, επειδή νιώθουν ανακουφισμένοι και απελευθερωμένοι επειδή το φασιστοειδωλάκι τους έπιανε γυναίκες από το μουνί επειδή είναι star;
Και πάμε παρακάτω, μας λες πως «με την κυριαρχία της πολιτικής ορθότητας, δεν μπορείς να πεις τίποτα ούτε για τις γυναίκες, ούτε για τους άνδρες, ούτε για τους γκέι, ούτε για τις λεσβίες, ούτε για τους μαύρους, ούτε για τους άσπρους, ούτε για τους κίτρινους, ούτε για τους χριστιανούς, ούτε για τους μουσουλμάνους, ούτε για τους εβραίους, ούτε για τους κομμουνιστές, ούτε για τους φιλελέδες, ούτε για τους τσιγγάνους, ούτε για τους πρόσφυγες, ούτε για τους μετανάστες, ούτε για τους νεκρούς, ούτε για τους ζωντανούς, ούτε για κανέναν άλλον».
Αλήθεια ε; Δεν μπορείς να πεις τίποτα ή εάν πεις κάτι που στιγματίζει κάποι@ άτομο για το φύλο, τη θρησκεία του, τη φυλή του, την σεξουαλικότητα ή και άλλα παρόμοια πράγματα που αποτελούν τη βάση για διακρίσεις όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός θα βρεθείς αντιμέτωπος με την κριτική; Με λίγα λόγια αυτό που θες εσύ είναι να λες ό,τι σου καυλώνει, χωρίς όμως να δέχεσαι τις όποιες συνέπειες των λόγων σου.
Και ξέρεις τι είναι το ποιο γελοίο από όλα; Το γεγονός πως αναπαράγεις ένα επιχείρημα που φτιάχτηκε από την αμερικάνικη ακροδεξιά για να βρει πάτημα στο αναπαράγει όλον τον ρατσιστικό οχετό της ενάντια στις πιέσεις των κοινωνικών κινημάτων για την θέσπιση δικαιωμάτων για τους ανθρώπ@ που βρίσκονταν συνέχεια υπό από την κυριαρχία του λευκού δυτικού χριστιανού άνδρα. Αν δεν με πιστεύεις διάβασε εδώ μια ιστορική αναδρομή για το πως φτιάχτηκε και χρησιμοποιήθηκε ο όρος πολιτική ορθότητα.
Τέλος αγαπητέ Πιτσιρίκο, ψήσου να μην μιλάς για φασισμό της πολιτικής ορθότητα, όταν εσύ είσαι εκείνος που αρνείται τον διάλογο και την κριτική στα όσα λες μπλοκάροντας όσο κόσμο διατυπώνει αντίθετη άποψη στα όσα λες. Αλλά εντάξει, καταλαβαίνω εν μέρει πως όντας μικροαστός σου είναι δύσκολο να ακούσεις πράγματα που χαλάνε το mindset σου και σε βάζουν υπόλογο των λεχθέντων σου και των πεπραγμένων σου.
%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%821
Αγαπητέ Πιτσιρίκο φάε σκάτα.
ΥΓ: Πολλά μπράβο να πω και σε όσο κόσμο δηλώνει αναρχικ@, αριστερ@, κομμουνιστ@ ή προοδευτικός και αναπαράγει τις γελοιότητες του Πιτσιρίκου αλλά και άλλων μικροαστικών μηδενικών επειδή έχουν «χαβαλέ» ή επειδή «καλά τα λένε». Άντε να γράφει και ο Σεφερλής πολιτικά κείμενα να τα αναπαράγετε και αυτά.
Για το Kollect: Θάνος Αγγελόπουλος
Advertisements

7 σκέψεις σχετικά με το “Μια απάντηση στον Πιτσιρίκο για τον φασισμό της Πολιτικής Ορθότητας.

 1. Ο Πιτσιρίκος έκανε μια ‘ανάλυση’ θίγοντας την μη πολιτική ορθότητα του Τράμπ. Κάτι το οποίο ισχύει και για άλλους ηγέτες, κυρίως ακροδεξιών κομάτων. Όντως έχει δίκιο στο ότι ένας κύριος λόγος για την εκλογή Τραμπ είναι ότι εμφανίστηκε ως εναλλακτικός και μη πολιτικά ορθός, κάνοντας όμως ένα συσχετισμό από τον οποίο όμως μόνο ηλίθιοι μπορούν να πειστούν (και τελικά υπήρξαν πολλοί). Στη ουσία υπονόησε ότι οι μέχρι τώρα πολιτικοί, που είναι αποτυχημένοι, είναι παράλληλα και πολιτικά ορθοί, άρα εγώ που είμαι μη πολιτικά ορθός ή εναλλακτικός ή όπως θέλετε θέστε το, θα είμαι επιτυχημένος. Ανόητος συλλογισμός, μακρυά από την πραγματικότητα ο οποίος όμως έπεισε πολλούς. Θεωρώ τα όσα έγραψε ο Πιτσιρίκος πολύ ρηχά, όμως όντως ο κόσμος διψά για κάποιον ο οποίος δεν θα χρησιμοποιήσει περίτεχνες φράσεις που μπορεί να καλύπτουν το κενό του λόγου του αλλά κάποιον που θα είναι άμεσος και ευθύς, έστω και αν επί της ουσία λέει ανοησίες. Επίσης, προσωπικά δεν κατάλαβα ο Πιτσιρίκος να ενστερνίζεται όσα ο Τραμπ δηλώνει περί μουσουλμάνων, λατίνων κτλ ή γενικά την φασίζουσα/φασιστική πολιτική και λόγο του αλλά απλά να θέτει το θέμα της πολιτικής ορθότητας. Από την άλλη θεωρώ ότι όταν γράφεις ένα τέτοιο άρθρο θα έπρεπε τουλάχιστον να κάνεις μια αναφορά στο γιατί υπάρχει και γιατί χρησιμοποιείται η πολιτική ορθότητα. Εάν βέβαια πιστεύεις στους λόγους ύπαρξής της.

  Τέλος, βλέπω στο συγκεκριμένο σάιτ κάποιες φορές άρθρα ή ποστ που υπερβάλλουν σε ορισμένα θέματα. Πχ ένα ποστ που είδα πριν από λίγες μέρες για την ελληνοφρένια και πολλούς να θίγονται γιατί βρήκαν την εκπομπή σεξιστική κτλ κτλ. Παράλληλα τα πλείστα στοιχεία στο πόστ ήταν παραπλανητικά. Διαβάζοντας το και μετά βλέποντας το βίντεο αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάποια σύνδεση μεταξύ των 2. Αυτό που θέλω να πω στην τελική έιναι ότι η υπερβολή υπερκαλύπτει αυτό που μπορεί να έχει κάποιος να πει. Καλό θα ήταν λίγο περισσότερο μέτρο κάποτε.

  Μου αρέσει!

 2. Κωλέκτ, Αγγελόπουλε, ήταν το καλύτερο κείμενο του Πιτσιρίκου μακράν, και σε κλονίζει ότι λέει αλήθεια. Το ψέμμα μέσα σου ειναι φασιμός. Άσε την αλήθεια να λάμψει, πονάει μονο στην αρχή.

  Μου αρέσει!

 3. Πολύ καλό κείμενο, με ενθουσίασε.
  Κυρίως με ενθουσίασε η επανειλημμένη χρήση της λέξης «μικροαστός».
  Πάντοτε ενθουσιάζομαι όταν βλέπω προλετάριους (όπως υποθέτω ότι είναι αυτός που έγραψε το κείμενο) να χρησιμοποιούν τη λέξη «μικροαστός» με όλη την απαξιωτική σημασία που της πρέπει.

  Μου αρέσει!

 4. Θέμα 1ο: ο Πιτσιρίκος είναι ένας τύπος που έφτιαξε ένα μπλογκ και γράφει (ο,τι γουστάρει, ο,τι του κατέβει, σοφίες, ανοησίες, οτιδήποτε), φάσκει κι αντιφάσκει, μας κάνει να ταυτιζόμαστε ή να εξοργιζόμαστε μαζί του κλπ. Ούτε ισχυρίστηκε ποτέ πως εκπροσωπεί κανέναν πέρα απ’ την πάρτη του, ούτε πως μιλάει εξ ονόματος κάποιου άλλου, κάποιας συλλογικότητας ή ιδέας ή οτιδήποτε, ούτε κρατάει στήλη η εκπομπή σε κάποιο ΜΜΕ για να πεις ότι εκφράζει συμφέροντα ή αποτελεί την φωνή κάποιου ή κάποιων. Είναι ένας τύπος που γράφει (δημόσια), όπως εγώ, εσείς, εμείς όλοι, αυτή τη στιγμή στο F/B ή στα σχόλια του ΤΡΡ. Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν το ίδιο, στην Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που μιλάμε. Μη φτάσουμε στη σημείο του Σύριζα, που προ ετών είχε βγάλει ανακοίνωση καταγγελίας για κάτι που είπε ο… Πιτσιρίκος! Τον διαβάζω, τον παρακολουθώ, γενικά μου αρέσει, κάποτε διαφωνώ, κάποτε συμφωνώ, μερικές φορές μ’ εκνευρίζει -ναι, και μένα μ’ έχει μπλοκάρει κάποτε!-, όπως παρακολουθώ και άλλους με τους οποίους μπορεί να συμφωνώ απόλυτα ή να διαφωνώ απόλυτα, για διάφορους λόγους. Αν σε κάποιον δεν αρέσω, δεν με παρακολουθεί, αν κάποιος δεν μ’ αρέσει, δεν τον παρακολουθώ και τέλος (είτε τον διαβάζουν 10 άνθρωποι, είτε 10 εκατομμύρια). Βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον το θέμα που προέκυψε απ’ την ανάρτησή του, παρά το αν ο Π. είναι μαλάκας ή όχι, αν είναι αυτό ή το άλλο…
  Θέμα 2ο: Η πολιτική ορθότητα ΔΕΝ αφορά στο να μην προσβάλεις ρατσιστικά έναν συνάνθρωπό σου, γενικώς: είναι η συνεχής αυτολογοκρισία που απαιτείται ώστε να μην πεις ή κάνεις κάτι που ΚΑΠΟΙΟΣ θα θεωρήσει προσβλητικό (ακόμα και τραβώντας το στα άκρα), ακόμα και εν τη ρύμη του λόγου σου κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ρίζες της μάλλον εντοπίζονται στην Σταλινική / Μαοϊκή περίοδο, όταν μια έκφραση μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτη… φιλοκαπιταλιστικών ή ιμπεριαλιστικών τάσεων! Η Π.Ο. οδήγησε (και στη συνέχεια αλληλοτροφοδοτήθηκε) με όλη την «δικαιωματική-ταυτοτική» κατηγοροποίηση των ανθρώπων κατά φύλο, εθνικότητα, θρησκεία, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό, που αντί να υπερασπίζεται στοιχειώδη δικαιώματα, κατέληξε να επιβάλλει απίθανους περιορισμούς στο λόγο, τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές σχέσεις, για να μην θιγεί η ευαισθησία κάποιας «κατηγορίας» ή «ταυτότητας».
  Δεν υπάρχει καμιά «κυριαρχία λευκού δυτικού χριστιανού άντρα» (ξέχασες το «στρέιτ»!). Ταξική κυριαρχία υπάρχει, που στρέφει τον ένα υποτελή εναντίον του άλλου. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει «Στόχος του ρατσισμού δεν είναι οι μαύροι, αλλά οι λευκοί: κάνοντάς τους να αισθάνονται ανώτεροι των μαύρων, ο ρατσισμός τους κρύβει το γεγονός ότι είναι ΚΑΙ οι ίδιοι θύματα εκμετάλλευσης». Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες ή οποιαδήποτε κατηγορία παρουσιάζεται ως κατώτερη: στόχος παραμένει το «διαίρει και βασίλευε» επί των υποτελών τάξεων. Τα περί «κυριαρχίας λευκού δυτικού χριστιανού άντρα» είναι μεταμοντέρνες (πολιτικά ορθές) μαλακίες!!!
  Η παραπάνω υστερία έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ΚΥΡΙΩΣ μέσο κυριαρχίας των ελίτ, που απ’ τη μια παραβιάζουν τα στοιχειώδη πολιτικά & κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και απ’ την άλλη εστιάζουν στην τήρηση της πολιτικής ορθότητας (ως μέγιστη ΠΕΡΙΣΠΑΣΗ απ’ το πρώτο). Οι ΗΠΑ είναι ένα καλό παράδειγμα: οι Ομπάμες κι οι Χίλαρες βομβαρδίζαν και σκοτώναν (εντός και εκτός ΗΠΑ), λήστευαν τους φτωχούς κι υπηρετούσαν τους πλούσιους και το κεφάλαιο, ΑΛΛΑ τηρούσαν τους τύπους της Π.Ο. με σεβασμό (αλίμονο!) και επιπλέον, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ την Π.Ο. σαν μέσο επιβολής: ήσουν deplorable, καθώς χρησιμοποιούσες ρατσιστικές/σεξιστικές εκφράσεις και δεν εντασσόσουν σε κάποια «ταυτοτική ομάδα» ώστε να ζητήσεις «σεβασμό των δικαιωμάτων σου», αλλά επέμενες να ζητάς πχ αξιοπρεπή μισθό ως εργαζόμενος (γενικώς) κι όχι ως «θύμα διακρίσεων, καθότι γκέι/στρέιτ/μαύρος/άσπρος/άντρας
  /γυναίκα κλπ, κλπ».
  Όσοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του Τραμπ διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και αντιδρώντας στις πολιτικές του καλά έκαναν. Όσοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του Τραμπ επειδή προτιμούν στη θέση του τη Χίλαρυ ή τον Ομπάμα ή θέλουν να τον… παραπέμψουν επειδή δεν τους αρέσει το στυλ του, να πάνε να πνιγούν!
  Μακάρι η αποδόμηση της Π.Ο. και του δικαιωματισμού να γινόταν από αριστερά, αλλά αφού αυτό άργησε (ή καταπνίγηκε επιτυχώς), έγινε από δεξιά.
  Υπό μία έννοια, η ίδια η πολιτική ορθότητα καθίσταται μέσο προώθησης του φασισμού, τόσο λόγω της υποκρισίας όσων ομνύουν στο όνομά της, όσο και της μεταμοντέρνας κατάτμησης του κόσμου σε κουτάκια και ομαδούλες που πρεσβεύει, της τόσο αντικοινωνικής και καπιταλιστικής. Η Θάτσερ έλεγε «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα κι οι οικογένειές τους», η Π.Ο. λέει «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο ομάδες, υποομάδες και ταυτότητες υπό απειλή, που χρήζουν προστασίας από… όποιον δεν τους απευθύνεται με τον πρέποντα τρόπο! Δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα με εφαρμογή στον κάθε άνθρωπο, υπάρχουν ταυτοτικά/μειονοτικά δικαιώματα της κάθε ανθυπο-ομάδας, που νοούνται ξεκομμένα απ’ το κοινωνικό σύνολο εντός του οποίου αυτή ζει (άλλωστε είπαμε, κοινωνία δεν υπάρχει!)».
  «Μα υποστηρίζεις τον Τραμπ ή την Χρυσή Αυγή?» θα πεις. Όχι, η επανεμφάνιση του ατόφιου, ξεκάθαρου και μπρούτου φασισμού ή ρατσισμού δεν προμηνύει τίποτε καλό, αλλά βάζει την συζήτηση σε ξεκάθαρα πλαίσια: αντιπαλεύεις συγκεκριμένες πολιτικές κι είσαι υποχρεωμένος να διακηρύξεις τις δικές σου, αντί να μιλάς για την τάδε «ανεπίτρεπτη» έκφραση ή χειρονομία που χρησιμοποίησε ο Τραμπ ή κάθε καραγκιόζης, είσαι υποχρεωμένος να πολεμήσεις τον ωμό φασισμό χωρίς να ικανοποιείσαι που ο τάδε υπουργός «τηρεί τους πολιτικά ορθούς κανόνες» -ενώ την ίδια ώρα εφαρμόζει φασιστική πολιτική. Η Π.Ο. είναι ο φερετζές που επιτρέπει στον ακροδεξιό να περνά για πολιτισμένος φιλελεύθερος και ο δικαιωματισμός το καπελάκι που επιτρέπει στο νεοφιλελεύθερο να υποδύεται τον προοδευτικό.

  Μου αρέσει!

 5. Εχω διαφωνησει στο παρελθον με τον πιτσιρικο (μεσω εμαιλ, καθως δεν εχει σχολια στο ιστολογιο του, δεν ξερω αν τωρα εβαλε). Εμπασει περιπτωσει να συμφωνησω με το κειμενο εδω και για τους μεταναστες που δεν ειναι λαθραιοι ανθρωποι και για τα υπολοιπα. Ενα σημειο μονο, αυτο φιλε μου, δεν εχει σχεση με «πολιτικη ορθοτητα», δηλαδη να κανω κριτικη, στοχευμενη και εμπεριστατωμενη σε κατι και να λεω τα πραγματα ως εχουν. Η πολιτικη ορθοτητα ως χρησιμοποιειται μιντιακα κτλ ειναι ισως ενα ειδος υποκρισιας. Για παραδειγμα να πω οτι οι μεταναστες τους «πανε σε ενα κλειστο κεντρο υποδοχης», ειναι πολιτικα ορθο, δεν ειναι αληθες ομως. να πω οτι τους «πανε σε μια φυλακη» θα ηταν πιο αληθες και οχι πολιτικα ορθο (κατα την τρεχουσα εννοια φυσικα).

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s