Σαν σήμερα αναρχικοί αποπειράθηκαν να εκτελέσουν τον Βασιλιά της Βουλγαρίας Μπορίς Γ΄

Σαν σήμερα, 14 Απριλίου του 1925, τα μέλη της αναρχο-κομμουνιστικής οργάνωσης Κοπρίβστιτσα (Копривщенската) – Βασίλ Ικονόμοβ (Васил Икономов), Βασίλ Πόποβ (Васил Попов), Νέσσο Μαντούλοβα (Нешо Мандулов), Νεσσο Τουμανγκέλοβ (Нешо Тумангелов) και Άντον Γάντσεβ (Антон Ганчев) – επιτέθηκαν κατά του βασιλιά της Βουλγαρίας Μπόρις III του καθώς περνούσε έφιππος μέσα στο πέρασμα Αραμπακόνακ (Прохода Арабаконак) του βουνού Στάρα (Стара планина). Ο Μπορίς διαφεύγει σώος.

 

 

Το παρα τρίχα γλύτωμα περιγράφηκε στην εφημερίδα «Αυγή» (Зора), δύο ημέρες αργότερα (16 Απρίλη), υπό τον τίτλο «Η σωτηρία της Αυτού Μεγαλειότητας του»:

Όπως ήδη είναι γνωστό, η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλιάς επέστρεφε από το κυνήγι, όταν δέχθηκε επίθεση από ληστές. Για αρκετά χρόνια, ο βασιλιάς πήγαινε σε τακτική βάση, κάθε δύο ή τρεις μήνες, μεταξύ της πόλης Οράνιε, του περάσματος Αραμπακόνακ και της πόλης Ιτταπόλε, όπου υπάρχουν αρχαία δάση … την Κυριακή, ο βασιλιάς έκανε το συνηθισμένο κυνηγετικό ταξίδι του … Οι ληστές πυροβόλησαν κατευθείαν στο αυτοκίνητο τον οδηγό και το άτομο που βρισκόταν δίπλα του. Καθώς η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλιάς βρίσκεται πάντα δίπλα στον οδηγό – κάτι που οι ληστές πρέπει να γνώριζαν – όταν πυροβόλησαν σε αυτά τις δύο θέσεις. Κατά ευτυχή συγκυρία, ο βασιλιάς δεν καθόταν στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου αυτή τη φορά. ”

 

12991057_603265963166087_3105479448071196927_n
Η κηδεία του οδηγού του Μπόρις, Ιβάν Μικαέλεβ

 

Λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία της απόπειρας εκτέλεσης, μια δεύτερη ευκαιρία για απόπειρα εξασφαλίστηκε οταν ο ο Στρατηγός Κωνσταντίν Γεωργκίεφ (Константин Георгиев) εκτελέστηκε ως μέρος του μακροχρόνιου σχεδίου της ανατίναξης της εκκλησίας Sveta Nedelya (Света Неделя), εκκλησίας της πρωτεύουσας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s